Codul fiscal a fost modificat. Noi prevederi referitoare la sumele destinate sponsorizărilor
Numărul 48-49, 22 dec. 2021 - 11 ian. 2022 » Direct de la sursă
Codul fiscal a fost completat cu noi prevederi referitoare la sponsorizări prin Legea nr. 322/2021, publicată joi, 30 decembrie, în Monitorul Oficial.
Actul normativ stabilește, potrivit expunerii de motive ce a însoțit propunerea legislativă, ca începând cu anul 2022 partea din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat de firme și permis de lege să poată fi redirecționată oricând într-un interval de 7 ani beneficiarilor de sponsorizări (entități nonprofit, instituții publice sau persoane fizice ce activează în domeniile educație, cercetare, sănătate, cultură, sport, drepturile omului, protecția mediului etc.). „Aceste sume ar constitui un fond din care s-ar putea acorda sponsorizări, urmând ca anual firmele să regularizeze sumele pe care le au la dispoziție”, se arată în documentul citat.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr. 322/2021, articolul 42 din Codul fiscal se completează cu un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „În cazul în care valoarea stabilită potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuată cu sumele reportate, după caz, nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecționarea impozitului pe profit, în limita valorii astfel calculate pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private în termen de maximum 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirecționare. În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecționarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă. Obligația plății sumei redirecționate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent. Redirecționarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entităților persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităților de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data plății sumei respective de către organul fiscal, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41). Procedura, modelul și conținutul formularului de redirecționare se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF”.
La articolul 56, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) În cazul în care valoarea stabilită potrivit alin. (11), diminuată cu sumele reportate, după caz, nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecționarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în limita diferenței astfel calculate pentru întregul an fiscal pentru activități de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse în termen de 6 luni de la data depunerii declarației de impozit aferente trimestrului IV, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirecționare. Obligația plății sumei redirecționate din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor revine organului fiscal competent. Redirecționarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizarea entităților persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităților de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data plății sumei respective de către organul fiscal, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41). Procedura, modelul și conținutul formularului de redirecționare se stabilesc prin ordin al președintelui ANAFˮ.
Începând cu 1 ianuarie 2022, respectiv cu data începerii anului fiscal 2022-2023 în cazul persoanelor juridice care au optat pentru exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilii pot dispune asupra valorii stabilite potrivit dispozițiilor art. 25 alin. (4) lit. i) sau art. 56 alin. (11) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, după caz, numai dacă aceasta, în urma diminuării cu sumele reportate, este pozitivă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile