Codul fiscal: Scutiri de la plata impozitului pentru clădirile monument istoric
Numărul 43, 14-20 nov. 2017 » Curier legislativ
Clădirile clasate ca monumente istorice și terenurile aferente vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri/teren, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 209/2017.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 875 din 7 noiembrie a.c. și completează în acest sens art. 456 și 464 din Codul fiscal.
Astfel, potrivit Legii nr. 209/2017, nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.
De asemenea, așa cum am menționat, conform noilor modificări, nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru suprafețele construite ale terenurilor aferente clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice prevăzute mai sus, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția terenurilor care sunt folosite pentru activități economice.
Actul normativ prevede, totodată, că pentru clădirile declarate monument istoric care nu sunt renovate sau nu au fațada bine întreținută și terenurile, inclusiv zonele de protecție instituite, ocupate de acestea, cu excepția terenurilor care sunt folosite pentru activități economice, consiliile locale pot decide dacă se acordă scutirea sau reducerea impozitului pe clădiri/teren în funcție de situația concretă a clădirilor și a bugetului local.
Potrivit legii, consiliile locale pot reduce impozitul pe suprafețele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcție de suprafața afectată și de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziția publicului pentru vizitare, precum și instituțiilor specializate pentru cercetare.
Prevederile Legii nr. 209/2017 intră în vigoare la 1 ianuarie 2018. Conform actului normativ, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial