Coface: Numărul insolvențelor din România a crescut cu 23% în primul semestru
Telex » Știri 13 august 2021
Peste 3.000 de proceduri noi de insolvență s-au deschis în primele șase luni, cu 23% mai multe față de nivelul înregistrat în același interval al anului trecut, numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a acestui an revenind aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19, potrivit celui mai recent studiu al Coface România, citat de Agerpres. „În primele șase luni din 2021 s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolvență, cu 23% peste nivelul înregistrat în același interval din anul precedent. Numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a acestui an a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19 și se estimează să crească cu cel puțin 10% față de anul anterior. Numărul de angajați raportat de firmele insolvente în perioada analizată este de 11.294”, arată datele studiului.
Totodată, pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în primul semestru 2021 au fost aproape de 2 miliarde lei, de cinci ori sub nivelul corespondent din 2015 și cel mai scăzut din ultimul deceniu.
Potrivit studiului, se observă o scădere graduală a numărului companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane euro (medii și mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu.
Totodată, România a înregistrat în ultimii trei ani sub 20 de firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 euro/lună. Astfel, se apropie de media regională din perspectiva insolvențelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanență acest top regional în ultimul deceniu.
„Măsurile de subvenționare și salvare a companiilor au funcționat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile, ci au câștigat timp pentru acestea. Astfel, anul trecut a lăsat urmări importante asupra situației financiare publicate de companiile active în România: investițiile au scăzut, gradul de îndatorare a crescut, iar capitalul de lucru a rămas negativ și vulnerabil. Dacă avem în vedere și creșterea interdependenței afacerilor prin intensificarea creditului comercial și extinderea termenelor de plată a facturilor către furnizori, riscul de insolvență al companiilor se amplifică în perioada următoare, aspect concretizat prin creșterea numărului firmelor care își întrerup activitatea cu 31% în primul semestru din acest an, iar a celor insolvente cu 23%”, a declarat Iancu Guda, Services Director la Coface România.
Referitor la distribuția sectorială a insolvențelor, cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcțiilor (542), urmat de comerțul cu amănuntul (455) și comerțul cu ridicata și distribuție (409). Ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvență pe rol a variat în ultimii cinci ani între 50% - 54%, iar pentru primele cinci sectoare între 65% - 70%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice