Colliers: Cererea totală de închiriere de pe piața de birouri din București s-a diminuat cu 25%, în T1
Numărul 18, 10-16 mai 2023 » Analize și sinteze
Cererea totală din activitatea de închiriere pe piața de birouri din București a scăzut cu 25%, în primul trimestru din 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, arată consultanții Colliers, într-o analiză citată de Agerpres. Pe ansamblu, în intervalul de referință, cererea nouă de închiriere de pe piața de birouri din Capitală s-a redus aproape la jumătate.
Chiar și în aceste condiții, având în vedere volumul solid de tranzacții aflate în discuții, consultanții Colliers păstrează un optimism prudent și se așteaptă la o creștere a cererii de închiriere în acest an, comparativ cu anul 2022.
Datele companiei de consultanță relevă faptul că, în primul trimestru din 2023, au fost livrați circa 42.000 de metri pătrați de spații noi de birouri moderne în București, iar stocul total a crescut la aproape de 3,37 de milioane de metri pătrați.
Estimările specialiștilor evidențiază că rata de neocupare se menține în jurul a 15%-16%, în primul trimestru al acestui an, "deși pentru clădirile de clasă A livrate în ultimii 10 ani, se situează mai degrabă în zona de 10%".
În ceea ce privește chiriile, perspectivele pe termen scurt se anunță destul de variate. Astfel, pe de o parte, există în continuare pericolul ca unele suprafețe mari să fie eliberate de anumiți chiriași mari, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a gradului general de neocupare, iar pe de altă parte există o ofertă limitată de clădiri în următoarele trimestre, gradul de ocupare în clădirile moderne fiind clar mai mare decât media pieței.
În consecință, autorii analizei văd presiuni pentru creșterea chiriilor în anumite subpiețe, deși, pentru moment, acestea rămân cazuri destul de izolate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile