Studiu Colliers International: 85% dintre companiile de pe piața spațiilor industriale și logistice din România, afectate de criza COVID-19
Numărul 17-18, 5-18 mai 2020 » Analize și sinteze
Cea mai mare parte (85%) dintre companiile care activează în sectorul industrial și logistic din România susțin că au fost afectate de contextul actual al crizei cauzate de pandemia de coronavirus, dar peste jumătate (54%) consideră că efectele sunt minore prin comparație cu alte piețe, reiese dintr-un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International, citat de Agerpres. Pe fondul creșterii vânzărilor online pentru 75% dintre companii în această perioadă, jucătorii din piață se îndreaptă către soluții locale sau de proximitate pentru materii prime (19%), pentru a nu mai depinde de importurile efectuate din țări îndepărtate, își restructurează proiectele și procesele (46%) sau chiar pun în așteptare unele proiecte (33%).
Potrivit studiului de specialitate, circa 59% dintre companiile participante se așteaptă la o scădere a chiriilor în următoarele 12 luni, pe fondul încetinirii operațiunilor logistice, în timp ce 85% spun că au fost afectate de contextul actual, dar 54% consideră că efectele sunt minore prin comparație cu alte piețe. Efecte ca urmare a absenței angajaților au fost resimțite de 29% din totalul celor chestionați, 28% pe fondul restricțiilor de livrare, 16% ca urmare a problemelor întâmpinate în fluxul de aprovizionare și 13% de stoparea producției.
În ceea ce privește activitatea din mediul online, 80% dintre retailerii care au răspuns la sondaj susțin că au magazine virtuale sau că vor să investească într-o astfel de platformă în viitorul apropiat, „ca o plasă de siguranță pentru scăderea vânzărilor din magazinele fizice”.
Totodată, în actualul context, producătorii au afirmat că se vor orienta tot mai mult spre soluții locale pentru materia primă, pentru a nu mai depinde de importurile din țări mai îndepărtate, cum este China, de exemplu, și pentru a evita blocaje în lanțul de aprovizionare. Astfel, în perioada următoare, specialiștii estimează că spațiile de producție locale vor cunoaște o creștere semnificativă „și chiar firme din China vor fi interesate să dezvolte centre de producție în Europa, inclusiv în România”.
Pe segmentul cererii din retail și logistică, 63% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a acesteia în următoarele 12 luni, iar 59% consideră că aceeași evoluție va fi vizibilă și la nivelul chiriilor.
„Consecințele pe termen lung ale pandemiei de Covid-19 vor fi cel mai probabil restructurarea lanțului de aprovizionare, după cum consideră 69% dintre participanții la sondajul Colliers International, urmată de întârzieri în fluxul de mărfuri (59%) și o creștere a capacității de depozitare (31%). Doar 10% dintre companiile din sectorul industrial și de logistică consideră că nu vor fi consecințe majore”, se menționează în concluziile cercetării de specialitate.
În privința relației cu China, 43% dintre respondenți văd o schimbare a modului de abordare în sectorul industrial și de logistică, în special din punctul de vedere al importurilor și depozitelor în Uniunea Europeană. Conform sursei citate, 45% dintre companii consideră că această schimbare va fi pe termen scurt și 13% nu văd nicio schimbare.
„Pentru România, acest lucru ar putea însemna redistribuirea de noi unități de producție pentru piețele europene”, relevă compania de consultanță.
Studiul a fost realizat în rândul a 76 companii din sectorul industrial și logistic din România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național