Colliers: Piaţa de investiţii în activele imobiliare comerciale din România s-a majorat cu 37%, în 2020
Numărul 9, 9-15 mar. 2021 » Analize și sinteze
Piaţa de investiţii în activele imobiliare comerciale din România a crescut cu 37% în cursul anului trecut, comparativ cu datele din 2019, până la o valoare de aproape 900 de milioane de euro, arată datele companiei de consultanţă Colliers, citate de Agerpres. În ceea ce priveşte dimensiunea investiţiilor, sectorul de birouri a rămas cea mai importantă sursă a activităţii de tranzacţionare în 2020, cu un volum total de 762 milioane de euro.
Cât priveşte estimările pentru 2021, consultanţii Colliers prevăd o scădere a pieţei de investiţii din România, motivul fiind acela că unii cumpărători ar putea amâna investiţii pe fondul lipsei de claritate în ceea ce priveşte fluxurile viitoare de venituri. În acest context, se preconizează un volum total al tranzacţiilor imobiliare comerciale de peste 500 de milioane de euro, cu o uşoară scădere a randamentelor până la sfârşitul anului pentru spaţiile clasa A de birouri şi pentru cele industriale.
„Având în vedere natura pieţei de investiţii şi faptul că tranzacţiile pot dura în unele cazuri şi câţiva ani până la finalizare, este probabil ca 2021 să fie ceva mai slab, în ciuda faptului că activitatea va continua. Pentru comparaţie, România a început 2020 cu aproximativ 500 de milioane de euro în tranzacţii aflate în proces de due-diligence, în timp ce pentru 2021, debutul este la aproximativ 150 de milioane de euro. (...) În cazul birourilor, este vorba despre fluxul incert de venituri pe fondul creşterii muncii remote în mod permanent, declinul turismului în ansamblu (inclusiv al călătoriilor de afaceri) va reduce veniturile hotelurilor, în ceea ce priveşte retailul, incertitudinea ţine de impactul continuu al comerţului electronic care a fost accelerat de pandemie, iar pentru sectorul industrial & logistic există incertitudini legate de anumite sectoare de producţie, pentru care procesul de recuperare ar putea dura ani de zile”, se menţionează în analiza de specialitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice