Colocviul Național „Titu Maiorescu – 185”
Numărul 2, 22-28 ian. 2025 » Roza vânturilor
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București, în parteneriat cu Academia Română și cu Facultatea de Litere a Universității din București, organizează, la 28 februarie 2025, Colocviul Național „Titu Maiorescu – 185”. „La 185 de ani de la nașterea promotorului Direcției noi în poezia și proza română, colocviul își propune nu numai să marcheze un moment aniversar legat de numele criticului-etalon al istoriei literaturii române, ci să impulsioneze dezbaterile pe marginea ideilor maioresciene. De la teoria formelor fără fond la militarea pentru spiritul critic în înțelegerea literaturii, de la critica de direcție la spiritul oratoric junimist, colocviul dorește să fie un spațiu al confluențelor ideatice maioresciene, un spațiu al istoriei literare și al actualității culturale deopotrivă”, se menționează într-un comunicat al MNLR.
Colocviul Național „Titu Maiorescu – 185” se adresează cercetătorilor, profesorilor și studenților, care sunt invitați să prezinte comunicări pornind de la opera sau biografia mentorului junimist.
Pentru înscrierea la colocviu cei interesați sunt rugați să trimită la adresa colocviu@mnlr.ro un document Word care să conțină titlul comunicării propuse, un rezumat de 200-300 de cuvinte (Times New Roman 12, la 1.5 rânduri, aliniere stânga-dreapta), 5 cuvinte-cheie și mențiunea afilierii instituționale. Durata unei comunicări nu trebuie să depășească 15 minute. O selecție a comunicărilor extinse va fi inclusă în Caietul Colocviului Național „Titu Maiorescu – 185”, care va apărea la Editura Muzeul Literaturii Române (CNCS B+).
Calendar:
- 15 februarie: termen-limită pentru înscriere, la adresa colocviu@mnlr.ro;
- 17 februarie: confirmarea acceptării înscrierii din partea organizatorilor;
- 21 februarie: definitivarea programului colocviului.
Detalii, aici.
(Sursa foto: mnlr.ro)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc