Comerțul UE, declin sever în 2020
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Lumea în care trăim
În 2020, comerțul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), fiind înregistrate scăderi semnificative atât la exporturi (9,4%), cât și importuri (11,6%), comparativ cu 2019, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), cotate de Agerpres. În ultimul deceniu, rata de creștere a exporturilor, după ce a consemnat valori ridicate (12% în 2011 și 9% în 2012), a rămas pozitivă până în 2019, înainte de a scădea puternic în 2020. Rata de creștere a importurilor a atins un vârf în 2011 (12%), urmat de fluctuații reduse între 2012 și 2015, înainte de a crește semnificativ în 2017 și în 2018, și încheind deceniul cu un sever declin în 2020.
Anul trecut, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 217 miliarde euro. În ultimul deceniu, după ce a înregistrat un deficit redus în 2011, UE a consemnat continuu excedent al balanței comerciale, care a atins nivelul de vârf de 264 miliarde de euro în 2016. Excedentul s-a redus în 2017 și în 2018, apoi a urcat din nou în 2019 și în 2020.
Majoritatea statelor membre ale UE au făcut comerț în special în interiorul pieței unice europene. Proporția fluxurilor intra-UE și extra-UE în comerțul total cu bunuri a variat considerabil în rândul țărilor membre ale blocului comunitar, reflectând legăturile istorice și localizarea geografică.
În rândul statelor membre ale UE, cea mai ridicată pondere a comerțului intra-EU atât pentru importuri cât și pentru exporturi a fost anul trecut în Luxemburg. În contrast, Irlanda a fost țara membră a blocului comunitar cu cea mai ridicată pondere atât pentru importurile, cât și pentru exporturile cu țările terțe, ceea ce nu este surprinzător, ținând cont că este principalul partener comercial al Marii Britanii.
În 2020, Olanda a fost punctul de intrare în UE, importând cea mai ridicată pondere de bunuri din țările terțe, pe care le-a expediat în interiorul blocului comunitar. În contrast, Ciprul a avut o pondere importantă de bunuri importate din statele membre ale UE, iar cea mai ridicată pondere a fost exportată în afara blocului comunitar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile