Comisarul european pentru servicii financiare: euro digital nu este un proiect "Big Brother"
Telex » Știri 20 aprilie 2023
Un euro digital va oferi mai multe opțiuni pentru efectuarea plăților și nu este un proiect "Big Brother", care caută să controleze oamenii, a afirmat comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters, preluată de Agerpres. BCE trebuie să ia o decizie dacă va merge înainte cu introducerea euro digital, dar Mairead McGuinness ar urma să publice curând un proiect de lege al UE care va constitui baza sa legală, dacă va fi luată decizia de a continua demersurile.
Oficialii BCE au specificat că nu vor fi păstrate niciun fel de date personale ale utilizatorilor. Dar criticii spun că versiunea digitală a euro ar putea fi folosită pentru amestec în activitățile oamenilor și va face mai dificilă folosirea numerarului pentru a face plăți și achiziții.
"Acesta nu este un proiect «Big Brother». Îi respect pe cei care au această opinie, dar, sincer, le cer să se calmeze puțin, nu putem prezenta cetățenilor această problemă ca un proiect de control. Este un proiect care ne permite să facem alegeri", a declarat McGuinness, în Parlamentul European.
Dacă UE decide să acorde oficial unui euro digital "statut de mijloc legal de plată", blocul comunitar va avea nevoie să acționeze în același sens pentru versiunea în numerar a monedei unice, a explicat McGuinness.
Prin urmare, Comisia Europeană va propune în acest trimestru un proiect de lege prin care să se asigure că forma în numerar a euro are statut de mijloc legal de plată, în concordanță cu reglementările din 2021 ale Curții Europene de Justiție (CJUE), a adăugat McGuinness.
Instituția a decis că statutul de mijloc legal de plată înseamnă acceptarea obligatorie a euro la valoarea nominală totală.
Banca Angliei (BoE) și Ministerul de Finanțe din Marea Britanie analizează o versiune digitală a lirei sterline, iar BoE a precizat că va același statut legal ca numerarul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile