Comisarul pentru coeziune și reforme: Coronavirusul a destabilizat piața unică europeană
Telex » Știri 21 mai 2020
Deciziile adoptate în regim de urgenţă pentru a limita criza provocată de noul coronavirus pun în pericol coeziunea în Uniunea Europeană, sub forma pericolului unei dominaţii a companiilor care au beneficiat de ajutoare de stat, a avertizat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, transmite AFP, citată de Agerpres. „Ajutoare de stat în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro au fost aprobate, iar jumătate din aceste sume au fost alocate de guvernul german pentru a-şi ajuta companiile naţionale. Atunci când aceste companii concurează pe piaţa internă, ele beneficiază de un avantaj total comparativ cu altele”, a comentat Elisa Ferreira la o întâlnire cu un grup de jurnalişti.
Comisarul pentru coeziune şi reforme a precizat că valoarea totală a ajutoarelor acordate de cele mai puternice state membre pentru companiile lor este echivalentă cu Produsul Intern Brut cumulat al aproximativ 16 state membre. „Trebuie remediată o situaţie complet dezechilibrată care permite anumitor companii să preia controlul, să achiziţioneze alte companii pentru că acestea din urmă au devenit foarte slabe sau sunt în insolvenţă. Suntem într-o situaţie critică”, a subliniat oficialului european.
Ferreira a precizat că nu pune în discuţie deciziile care au permis acordarea de ajutoare de stat, deoarece aceste ajutoare erau necesare, dar a făcut un apel pentru restabilirea echilibrului. „Avem nevoie de o mare piaţă complet operaţională pentru ca relansarea să reuşească. Dacă jumătate din Uniunea Europeană este în recesiune, acest lucru este foarte periculos. Piaţa internă nu poate funcţiona. Euro nu poate funcţiona”, a adăugat Elisa Ferreira.
Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare un plan de relansare economică, bazat pe bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027 şi dotat cu o capacitate de împrumut. Valoarea bugetului multianual, capacitatea de împrumut, destinaţia fondurilor şi rambursarea lor fac în prezent obiectul negocierilor între cele 27 de state membre şi va trebui să se ajungă la unanimitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial