Comisarul pentru piață internă solicită băncilor din Europa să accelereze finanțarea pentru mineralele critice
Numărul 4, 1-7 feb. 2023 » Lumea în care trăim
Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a cerut băncilor europene să acorde mai multă finanțare furnizorilor de minerale necesare pentru tranziția energetică, în condițiile în care UE pregătește planul său industrial Green Deal, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Comisia Europeană urmează să anunțe în 8 martie o nouă legislație privind materiile prime critice, pentru a asigura aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cobalt, nichel, mangan și grafit, necesare pentru vehiculele electrice.
Breton a scos în evidență două probleme majore. Prima este dependența puternică de țări precum China pentru materii prime, cum ar fi magneziul utilizat în produsele electronice, mașini și echipamente industriale. A doua este așteptata creștere "colosală" a cererii.
Dependența UE de importurile de metale și asigurarea aprovizionării a fost scoasă în evidență de industriile mari consumatoare de energie, care caută să-și mute producția în afara blocului comunitar, din cauza creșterii costurilor cu energia, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Din punct de vedere istoric, Rusia a fost pentru Europa un furnizor major de aluminiu, cobalt, nichel, cupru și paladiu.
"Vrem să investiți în operațiuni din lanțul de producere a materiilor prime critice", a declarat Breton la o întâlnire cu bănci din Europa, conform unui document consultat de Reuters. "Uneori vă confruntați cu dificultăți: aici în Europa, din cauza opoziției pe plan local sau a procedurilor greoaie, ori în restul lumii, unde ați putea fi acuzați că sprijiniți proiecte cu standarde scăzute de mediu sau sociale", a adăugat comisarul european pentru piață internă.
Deocamdată UE este în urma altor țări occidentale, cum ar fi SUA sau Canada, care deja au adoptat legislații privind asigurarea mineralelor necesare pentru tranziția energetică.
Președintele CE, Ursula von der Leyen, anunța zilele trecute un Fond european suveran de investiții, prin care să se poată evita ca firmele să se mute în SUA. "Desigur, nu putem investi doar în Europa. De aceea am înființat parteneriate strategice privind materiile prime critice cu Canada, Ucraina, Namibia și Kazahstan. Și suntem în negocieri avansate cu alte țări", a explicat Breton.
În 2022, Guvernul Canadei a semnat un memorandum de înțelegere cu Volkswagen și Mercedes pentru a furniza materii prime pentru bateriile vehiculelor electrice produse de cele două companii auto germane. Înțelegerea cu Volkswagen va duce la adâncirea cooperării în privința producerii de baterii sustenabile pentru vehicule electrice și furnizarea de minerale critice, în timp ce acordul cu Mercedes vizează întărirea colaborării cu firmele canadiene pe segmentul lanțurilor de aprovizionare cu baterii și vehicule electrice, precum și dezvoltarea unui lanț de aprovizionare sustenabil pentru minerale critice în Canada.
Din ianuarie, Canada a încheiat o serie de acorduri pentru producerea de baterii, mașini electrice și hibride, pentru a-și îndeplini obiectivul ca până în 2035 să fie vândute doar vehicule cu emisii zero.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane