Comisia Europeană a lansat Observatorul-forum al UE privind tehnologia blockchain
Numărul 4, 6-12 februarie 2018 » Conectarea la era digitală
Executivul de la Bruxelles a lansat, cu sprijinul Parlamentului European, Observatorul-forum al UE privind tehnologia blockchain, tehnologie care stochează blocuri de informații distribuite apoi la nivelul unei întregi rețele. Această tehnologie este considerată un progres major în domeniu, întrucât asigură un nivel ridicat de trasabilitate și securitate a tranzacțiilor economice online. Se estimează că va avea un impact semnificativ asupra serviciilor digitale și va transforma modelele de afaceri dintr-o gamă largă de domenii, cum ar fi sănătatea, asigurările, finanțele, energia, logistica, gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală și serviciile guvernamentale.
„Tehnologiile precum cele de tip blockchain pot contribui la reducerea costurilor, sporind, totodată, încrederea, trasabilitatea și securitatea. Aceste tehnologii au un potențial enorm de a face mai sigure tranzacțiile economice online, asigurând protecția împotriva unor eventuale atacuri și eliminând necesitatea unui intermediar”, a declarat vicepreședintele CE pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.
Investiții de până la 340 milioane euro în proiecte bazate pe tehnologiile blockchain, până în 2020
Comisia Europeană (CE) finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 milioane euro.
„Inovatorii și întreprinzătorii europeni oferă deja soluții bazate pe tehnologia blockchain. Actori importanți din sectoarele tradiționale, de exemplu, băncile, societățile de asigurări, bursele de valori, societățile de logistică etc., sunt implicați în proiecte-pilot în domeniu. Multe state membre au anunțat inițiative în acest sens, intenționând să consolideze utilizarea tehnologiei blockchain. CE dorește să pornească de la inițiativele existente, să se asigure că acestea pot funcționa la nivel transfrontalier, să consolideze competențele și să abordeze provocările create de noile paradigme generate de tehnologia blockchain (cum ar fi dezintermedierea, încrederea, securitatea și trasabilitatea din faza de proiectare)”, precizează reprezentanții CE, într-un comunicat.
Observatorul-forum al UE privind tehnologia blockchain va juca un rol activ în a ajuta Europa să exploateze noile oportunități oferite de respectiva tehnologie, să dezvolte competențele și să se impună ca lider în acest domeniu. Noua structură va culege informații, va monitoriza și analiza tendințele în domeniu, va propune soluții la provocările care apar și va examina potențialul socio-economic al tehnologiei blockchain. Observatorul-forum al UE va permite cooperarea transfrontalieră privind cazurile de utilizare practică, reunindu-i pe cei mai buni experți din Europa și oferind un forum deschis pentru experții din domeniul tehnologiei blockchain, pentru inovatori, cetățeni, părțile interesate din sector, autoritățile publice, autoritățile de reglementare și de supraveghere, în care aceștia vor putea discuta și dezvolta noi idei care să le permită să învețe, să coopereze și să contribuie în mod deschis.
În proiect, o strategie cuprinzătoare în domeniul fintech
CE subliniază că dorește să ofere mai multă vizibilitate actorilor din domeniul tehnologiei blockchain și să se bazeze pe inițiativele existente, să consolideze competențele în domeniu și să abordeze provocările create de noile paradigme generate de această tehnologie, cum ar fi sprijinirea sectorului industrial din UE, îmbunătățirea proceselor economice și crearea unui mediu favorabil pentru noile modele de afaceri. Observator-forum al UE privind tehnologia blockchain a fost creat ca un proiect-pilot al Parlamentului European și are drept scop sprijinirea activității CE în domeniul tehnologiei financiare (fintech).
Fintech constituie una dintre prioritățile de politică ale Comisiei Europene, având în vedere faptul că poate juca și va juca un rol decisiv în atingerea obiectivelor legate de dezvoltarea pieței unice, a uniunii bancare, a uniunii piețelor de capital și a serviciilor financiare de retail. De altfel, CE a înființat, în noiembrie 2016, un grup operativ privind tehnologia financiară, al cărui mandat se bazează pe obiectivul Comisiei de a dezvolta o strategie cuprinzătoare în domeniul fintech. CE lucrează în prezent la un Plan de acțiune în domeniul fintech, care va fi prezentat în această primăvară.
(Copyright foto: Elnur / 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile