Comisia Europeană a revizuit la 3,3% estimările privind evoluția economiei României în 2019
Telex » Știri 8 mai 2019
Comisia Europeană (CE) a revizuit la 3,3% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna ianuarie, Executivul comunitar indica un avans al produsului intern brut de 3,8%, informează Agerpres. CE a publicat previziunile economice de primăvară.
Pentru anul viitor, CE estimează continuarea declinului economiei, creştere economică fiind prognozată la 3,1%, faţă de 3,6% în ediţia din ianuarie.
„Expansiunea economiei s-a atenuat în 2018, după nivelul record înregistrat în 2017. Creşterea a fost condusă de consumul privat, în timp ce investiţiile şi exporturile nete au exercitat o influenţă negativă. Deficitul de cont curent s-a adâncit. Încetinirea va continua în 2019 şi în 2020, iar deficitul de cont curent ar urma să se adâncească în continuare”, se arată în raportul CE.
„Înăsprirea pieţei forţei de muncă va continua, dar inflaţia ar urma să se atenueze faţă de nivelul ridicat de anul trecut. Estimăm că deficitul bugetar va continua să crească, în urma cheltuielilor cu salariile în sectorul public şi cu pensiile”, apreciază Executivul comunitar.
Conform estimărilor Comisiei Europene, deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB în 2019 şi se va adânci la 4,7% din PIB în 2020, în timp ce deficitul de cont curent se va situa la 5,2% din PIB anul acesta şi la 5,3% din PIB anul viitor. Datoria va ajunge la 36% din PIB în 2019 şi va urca la 38,4% în 2020.
Rata inflaţiei în România ar urma să se situeze la 3,6% în 2019 şi la 3% în 2020, în timp ce rata şomajului va fi de 4,1% anul acesta şi de 4% anul viitor, preconizează Executivul comunitar.
Instituţia se aşteaptă ca anul acesta consumul privat să rămână solid, datorită continuării creşterii robuste a salariilor nominale. Investiţiile ar urma să se redreseze în 2019, în urma îmbunătăţirii susţinute a investiţiilor în echipamente şi a redresării investiţiilor în construcţii, pe fondul sporirii proiectelor finanţate din fonduri europene.
În 2018, rata şomajului a scăzut la 4,2%, cel mai redus nivel din ultimii peste 20 de ani. Condiţiile restrictive de pe piaţa forţei de muncă, creşterea continuă a salariului minim şi a remuneraţiei în sectorul public au susţinut o creştere salarială de peste 10%. Nivelul mediu al compensaţiei per angajat a crescut anul trecut cu 18,4% în termeni reali.
Comisia Europeană estimează că în perioada 2019 - 2020 ritmul de creştere a salariilor se va modera în urma încetinirii economiei, dar ar urma să rămână relativ robust, pe fondul înăspririi condiţiilor pe piaţa forţei de muncă şi a evoluţiei salariilor în sectorul public. Rata şomajului se va situa la 4,1% anul acesta şi va scădea la 4% anul viitor, apreciază Executivul comunitar.
Incertitudinile interne şi externe ar putea afecta avansul economiei României, avertizează Comisia Europeană. Pe plan extern, incertitudinile privind cererea la nivel global şi economia UE ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor României.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice