Metodologie comună de testare a calității produselor alimentare pe teritoriul UE
Numărul 23, 19-25 iunie 2018 » Direct de la sursă
Se urmăreşte eliminarea practicilor de aplicare a unor duble standarde în materie de calitate
Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere din cadrul Comisiei Europene (CE), a dezvoltat o metodologie comună care le va permite autorităților naționale pentru protecția consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziția și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în Uniunea Europeană, a anunţat CE. „Piața unică nu poate fi o piață a dublului standard. Toții cetățenii UE trebuie să simtă că sunt tratați în același mod și că li se oferă informații corecte și clare despre produsele pe care le cumpără. Ei nu pot fi induși în eroare de ambalaje similare. Încurajez toate autoritățile naționale să utilizeze această metodologie în lunile următoare ca să putem pune capăt acestei practici”, a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen.
Metodologia vine în completarea acțiunilor anunțate în inițiativa Comisiei intitulată „Noi avantaje pentru consumatori”, care își propune:
- să clarifice și să consolideze drepturile consumatorilor, interzicând inclusiv practicile de aplicare a unor duble standarde în materie de calitate, care sunt înșelătoare pentru consumatori;
- să capaciteze entitățile calificate să lanseze acțiuni reprezentative în numele consumatorilor;
- să introducă competențe de sancționare mai puternice pentru autoritățile din statele membre responsabile cu protecția consumatorilor.
„Toate produsele alimentare comercializate în UE trebuie să respecte reglementări stricte în materie de securitate. Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la caracteristicile esențiale prevăzute în special de legislația UE privind etichetarea produselor și nu trebuie să fie induși în eroare de ambalaj. Autoritățile naționale care se ocupă cu siguranța alimentară și protecția consumatorilor au obligația de a se asigura că alimentele introduse pe piața unică respectă legislația relevantă a UE”, precizează CE, într-un comunicat.
Metodologia de testare va ajuta autoritățile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislația europeană. Metodologia se bazează pe principii-cheie, cum ar fi transparența, comparabilitatea, selecția de eșantioane similare și testarea produselor.
Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârșitul lui 2018. Acest exercițiu ar trebui să ofere orientări practice pentru autoritățile care investighează practicile înșelătoare.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice