Comisia Europeană demarează o reformă a pactului de stabilitate
Telex » Știri 6 februarie 2020
Executivul comunitar a dat semnalul de începere a unei dezbateri cu privire la reformarea pactului de stabilitate şi a regulii sale privind limitarea deficitului public la 3% din Produsul Intern Brut, un subiect exploziv care opune, pe de-o parte, statele din nord, partizane ale aplicării stricte, şi cele din sud, care sunt în favoare unei mai mari flexibilităţi, transmite AFP, citată de Agerpres. Elaborat în momentul lansării monedei euro în 1999, pactul de stabilitate şi creştere impune fiecărei ţări care a adoptat moneda euro un deficit public mai mic de 3% din PIB şi o datorie mai mică de 60% din PIB.
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a insistat asupra „nevoii de a sprijini creşterea şi, în special, de a mobiliza imensele investiţii necesare pentru combaterea schimbărilor climatice”. La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat că astăzi normele bugetare comune „sunt percepute ca fiind prea complexe şi dificil de comunicat”.
Potrivit Comisiei Europene, pachetul privind guvernanţa economică şi pachetul privind supravegherea şi monitorizarea bugetare au fost elaborate pentru a aborda vulnerabilităţile evidenţiate de criza economică şi financiară. De atunci, contextul economic a evoluat semnificativ. Economia europeană a cunoscut şapte ani consecutivi de creştere. De asemenea, niciun stat membru nu mai face obiectul componentei corective a Pactului de stabilitate şi de creştere, aşa-numita procedură de deficit excesiv, în condiţiile în care, în anul 2011, 24 state membre se aflau în această situaţie.
În aceste condiţii, Comisia invită părţile interesate, inclusiv celelalte instituţii europene, autorităţile naţionale, partenerii sociali şi mediul academic, să se implice în dezbatere pentru a-şi exprima opiniile cu privire la modul în care a funcţionat până în prezent cadrul de guvernanţă economică şi la soluţiile posibile de ameliorare a eficacităţii sale. „Acest proces ar urma să se încheie până la sfârşitul anului 2020”, subliniază Executivul comunitar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane