Comisia Europeană dorește condiții mai bune de lucru și de remunerare pentru stagiari
Telex » Știri 21 martie, 9:47
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de directivă pentru a îmbunătăți remunerarea și condițiile de lucru ale stagiarilor în Uniunea Europeană, informează AFP, preluată de Agerpres. Textul introduce în particular un principiu al nediscriminării între stagiarii și angajații permanenți. Astfel, acesta își propune să garanteze că stagiarii vor fi tratați de o manieră egală cu alți salariați în materie de condiții de lucru și de remunerare, cu excepția cazurilor când o diferențiere este „justificată din motive obiective, precum sarcini diferite, responsabilități mai mici, intensitatea muncii sau dificultăți ale componentei de învățare și formare”.
Proiectul de directivă, care urmează să fie negociat cu statele membre ale UE și cu Parlamentul European, prevede controale și inspecții în companii pentru a se asigura că stagiile nu sunt deturnate pentru a masca joburi permanente. Angajatorii vor trebui să le comunice autorităților numărul și durata stagiilor la care au recurs.
Textul le va permite reprezentanților angajatorilor să se angajeze în numele stagiarilor pentru a le apăra drepturile. El prevede, de asemenea, să se ceară statelor membre să creeze canale de comunicare care să le permită stagiarilor să semnaleze eventuale abuzuri.
„Stagiile pot fi un mijloc excelent pentru tineri de a câștiga experiență profesională și noi competențe și de a-și dezvolta rețeaua. Totuși, trebuie să fie vorba despre stagii de calitate, ceea ce semnifică că ei trebuie să aibă drept obiectiv clar învățarea, că ei trebuie să fie remunerați și că stagiarii pot beneficia de un mentorat”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
În 2019, ultimul an cu date disponibile, în Uniunea Europeană erau înregistrați aproximativ 3,1 milioane de stagiari, dintre care 1,6 milioane de stagiari remunerați.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național