Comisia Europeană facilitează accesul transfrontalier securizat al cetățenilor la date medicale
Numărul 5, 12-18 febr. 2019 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană (CE) a prezentat o serie de recomandări în vederea creării unui sistem securizat care să le permită cetățenilor accesul la dosarele lor electronice de sănătate în toate statele membre. „În prezent, există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește accesul cetățenilor europeni la propriile dosare electronice de sănătate. Deși unii dintre ei pot avea acces parțial la dosarele lor electronice de sănătate la nivel național sau transfrontalier, mulți alții au acces electronic limitat sau nu au deloc acces la aceste date. De aceea, Comisia prezintă recomandări care vor facilita accesul transfrontalier securizat și care respectă pe deplin Regulamentul general privind protecția datelor”, precizează Executivul comunitar, într-un comunicat.
„Câți dintre noi, atunci când am călătorit sau ne-am mutat într-un alt stat membru, nu ne-am fi dorit să avem acces la datele noastre medicale și să le comunicăm medicului generalist din localitatea în care ne aflam? Posibilitatea de a transmite în mod securizat informații medicale medicilor din străinătate nu contribuie doar la îmbunătățirea semnificativă a calității actului medical, ci are efecte pozitive și asupra bugetelor pentru sănătate. Este mai puțin probabil că vor trebui repetate investigații medicale costisitoare, precum teste imagistice sau analize de laborator”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Statele membre au început deja să pună la dispoziție anumite părți ale dosarelor electronice de sănătate și permit schimbul acestora la nivel transfrontalier.
Recomandările de zilele trecute propun ca statele membre să extindă această activitate la trei noi rubrici ale dosarului de sănătate, și anume analize de laborator, bilete de ieșire din spital, teste imagistice și rapoarte imagistice. Totodată, inițiativa deschide calea pentru dezvoltarea specificațiilor tehnice care vor fi utilizate pentru a face schimb de dosare de sănătate în fiecare caz în parte.
Așadar, accesul integral la dosarele de sănătate personale la nivelul UE poate oferi importante beneficii cetățenilor europeni, ca de exemplu:
- în cazul unui accident care se produce în cursul unei călătorii într-un alt stat membru al UE, medicii vor avea acces imediat la informațiile cu privire la pacient (de exemplu, informații legate de afecțiuni cronice, alergii sau intoleranță la anumite medicamente). Astfel, medicii vor putea mult mai bine să propună tratamentul cel mai eficient și oportun;
- o mai bună calitate a serviciilor de îngrijire medicală și asigurarea continuității acestor servicii atunci când cetățenii se deplasează în UE;
- stimularea cercetării medicale în ceea ce privește marile provocări în materie de sănătate, precum bolile cronice și neurodegenerative, prin facilitarea schimbului de date. Pentru aceasta este necesar acordul cetățenilor, într-un mod semnificativ și în deplină conformitate cu normele europene privind protecția datelor;
- sprijinirea eficienței și a durabilității sistemelor de sănătate, de exemplu, prin transmiterea analizelor de laborator și a radiografiilor recente ale unui pacient. În acest fel, un spital din alt stat membru nu va trebui să repete teste similare, economisindu-se timp și reducându-se costurile spitalicești.
„Pentru a dezvolta în continuare acest schimb de informații, se va institui un proces de coordonare comun între Comisie și statele membre. Acest proces va permite reunirea contribuțiilor și a informațiilor de la părțile interesate, ca de exemplu reprezentanții sectorului, profesioniștii din domeniul sănătății și reprezentanții pacienților, atât la nivelul UE, cât și la nivel național”, se menționează în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile