Comisia Europeană lucrează la definirea limitelor concurenței între societăți
Telex » Știri 9 noiembrie 2022
Comisia Europeană a lansat o consultare publică prin care invită toate părțile interesate să prezinte observații cu privire la versiunea revizuită, aflată în stadiu de proiect, a Comunicării privind definirea pieței, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Definirea pieței este un prim pas important în evaluarea concentrărilor economice și a majorității cazurilor antitrust, având ca scop definirea limitelor concurenței între societăți. Comunicarea privind definirea pieței este în curs de revizuire pentru prima dată de la adoptarea sa în 1997. Acest proces ține seama de evoluțiile semnificative din această perioadă, în special de digitalizare și de noile modalități de a oferi bunuri și servicii, ce reflectă natura interconectată și globalizată a schimburilor comerciale.
Procesul amănunțit de revizuire a Comunicării privind definirea pieței a fost lansat în aprilie 2020. În iulie 2021, Comisia a publicat rezultatele evaluării proprii, care au arătat că, deși comunicarea rămâne extrem de relevantă și este, în general, adecvată scopului, sunt necesare anumite actualizări și clarificări pentru a o alinia la evoluțiile practicii Comisiei, la jurisprudența instanțelor UE, precum și la noile realități ale pieței. Peste 100 de părți interesate și-au făcut cunoscute punctele de vedere, care au fost luate în considerare în proiectul de text prezentat astăzi spre consultare.
Principalul obiectiv al acestei revizuiri este să ofere societăților mai multe orientări și un grad sporit de transparență și securitate juridică pentru a facilita conformitatea, inclusiv prin exemple concrete. Revizuirea urmărește, de asemenea, să contribuie la o asigurare mai eficientă - de către Comisie și autoritățile naționale din domeniul concurenței - a respectării normelor.
Modificările propuse oferă orientări noi sau suplimentare cu privire la diverse aspecte esențiale legate de definirea pieței: explicații privind principiile definirii pieței și modul în care definiția pieței este utilizată în scopul aplicării normelor în materie de concurență, un accent mai mare pe elemente care nu sunt legate de preț, cum ar fi inovarea și calitatea produselor și serviciilor și clarificări privind aplicarea prospectivă a definiției pieței, în special pe piețele care se preconizează că vor face obiectul unor tranziții structurale, cum ar fi schimbări tehnologice sau de reglementare.
De asemenea, sunt prezentate noi orientări în ceea ce privește definirea pieței pe piețele digitale, de exemplu piețele multilaterale și "ecosistemele digitale" (de exemplu, produsele construite în jurul unui sistem de operare mobil), noi principii privind piețele cu un grad ridicat de inovare, clarificând modul în care ar trebui evaluate piețele atunci când societățile concurează în ceea ce privește inovarea, inclusiv prin intermediul produselor în curs de dezvoltare și mai multe orientări privind definirea pieței geografice, inclusiv condițiile de definire a piețelor globale, abordarea evaluării importurilor, precum și abordarea Comisiei privind piețele locale definite în funcție de zonele deservite (de exemplu, în ceea ce privește vânzarea cu amănuntul de bunuri de consum).
În plus, modificările propuse oferă clarificări în ceea ce privește tehnicile cantitative, cum ar fi testul SSNIP (small but significant and non-transitory increase in price - creșterea ușoară, dar semnificativă și netranzitorie a prețurilor), pe care Comisia îl poate utiliza atunci când definește opiață, precum și orientări extinse privind posibilele surse de dovezi și forța probantă a acestora, pe baza experienței materiale a Comisiei și a abordării bazate pe fapte a definirii pieței.
Părțile interesate sunt invitate să își prezinte observațiile cu privire la proiectul de comunicare până la 13 ianuarie 2023.
Pe baza dovezilor colectate, inclusiv a observațiilor primite în cadrul acestei consultări publice, Comisia va revizui și va finaliza proiectul de comunicare, astfel încât versiunea finală a noii comunicări privind definirea pieței să fie gata în al treilea trimestru din 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile