Comisia Europeană: Posibile căi de urmat pentru aprofundarea Uniunii Economice și Monetare
Numărul 22-23, 13-26 iunie 2017 » Analize și sinteze
Comisia Europeană (CE) a prezentat un document de reflecție având rolul de a stimula dezbaterea privind Uniunea Economică și Monetară și de a contribui la construirea unei viziuni comune asupra viitoarelor sale proiecte. Documentul acordă atenția cuvenită dezbaterilor din statele membre și opiniilor formulate de celelalte instituții europene, prezentând, în același timp, măsuri concrete care ar putea fi adoptate până la alegerile europarlamentare din 2019, precum și o serie de opțiuni pentru anii următori, când structura Uniunii Economice și Monetare va fi definitivată. „Moneda euro reprezintă deja pentru europeni un simbol al unității și o garanție a stabilității. Acum trebuie să acționăm pentru ca euro să devină un vector de prosperitate comună. Numai prin eliminarea divergențelor economice și sociale din zona euro vom putea combate populismul atât de periculos pe care îl alimentează aceste divergențe. A venit timpul să finalizăm călătoria începută la Maastricht către o veritabilă Uniune Economică și Monetară, care să se bazeze pe instituții puternice și pe răspundere democratică”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
„Moneda euro este o reușită din multe puncte de vedere: este moneda comună a 340 de milioane de europeni din 19 state membre; șapte dintre statele membre care au aderat la UE în 2004 au adoptat-o deja. Și totuși au trecut doar 25 de ani de la Tratatul de la Maastricht, care a trasat calea către moneda unică și doar 15 ani de la punerea în circulație a primei monede; euro, care este a doua cea mai utilizată monedă din lume, a determinat stabilitatea prețurilor și face parte din viața zilnică a majorității europenilor. Cu toate acestea, în ultimii ani, zona euro s-a confruntat cu perioade dificile, ceea ce ne-a arătat că moneda euro nu este percepută întotdeauna cum s-a arătat anterior, deși, în prezent, se bucură de cel mai mare nivel de popularitate din 2004 (72 % din cetățenii zonei euro). Criza financiară și economică mondială care a început în Statele Unite în 2007-2008 a avut drept consecință cea mai grea recesiune din istoria de 60 de ani a Uniunii Europene. Statele membre și instituțiile UE au luat decizii de politică ferme pentru a păstra integritatea monedei euro și pentru a evita ce este mai rău, iar acum se văd roadele acestor reforme. Însă, atât timp cât șomajul rămâne la un nivel atât de ridicat, criza este încă prezentă. Pentru ca euro să fie și mai avantajos pentru toți cetățenii, guvernanța zonei euro are nevoie de noi reforme”, precizează CE, într-un comunicat.
Opțiunile propuse în documentul de reflecție sunt menite să contribuie la realizarea unui consens mai amplu privind abordarea provocărilor viitoare și imprimarea unei noi dinamici pentru această dezbatere importantă.
„Desăvârșirea Uniunii Economice și Monetare nu constituie un scop în sine, ci un element necesar pentru crearea de locuri de muncă, pentru creștere economică, echitate socială, convergență economică și stabilitate financiară. Responsabilitatea și solidaritatea, diminuarea riscurilor și partajarea lor vor trebui să fie bine corelate. Uniunea Economică și Monetară ar trebui să rămână deschisă tuturor statelor membre ale UE, iar procesul decizional va trebui să fie mai transparent și să fie bazat pe răspundere democratică”, se arată în document.
Pentru a face progrese, va fi necesară adoptarea de măsuri în trei domenii-cheie:
Acest document de reflecție este cel de al treilea dintr-o serie de cinci, anunțate în Cartea albă privind viitorul Europei, care prezintă principalele provocări și oportunități pentru Europa în următorul deceniu. (Sursa: Comisia Europeană)
(Copyright foto: paulgrecaud / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național