Comisia Europeană propune crearea de puncte de acces la internet Wi-Fi gratuit pentru toți cetățenii UE
Telex » Știri 14 septembrie 2016
Cu ocazia discursului susţinut de președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, cu privire la starea Uniunii în 2016, CE a propus astăzi o revizuire a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor, prezentând noi inițiative menite să răspundă exigențelor tot mai mari în materie de conectivitate ale europenilor și să impulsioneze competitivitatea Europei. „Aceste propuneri vor încuraja realizarea de investiții în rețelele de foarte mare capacitate și vor accelera accesul larg al europenilor la conexiuni fără fir (Wi-Fi)”, se precizează într-un comunicat al CE.
În acest context, pentru a pregăti viitorul digital al Europei, CE a prezentat astăzi trei obiective strategice în materie de conectivitate pentru 2025:
● Toți factorii socio-economici principali, de exemplu, școlile, universitățile, centrele de cercetare, nodurile de transport, toți furnizorii de servicii publice, cum ar fi spitalele și administrațiile, sau întreprinderile care se bazează în activitatea lor pe tehnologiile digitale ar trebui să aibă acces la conexiuni cu o viteză în gigabiți extrem de mare (în măsură să le permită utilizatorilor să descarce/încarce 1 gigabit de date pe secundă);
● Toate gospodăriile europene, atât din mediul rural, cât și din mediul urban, ar trebui să aibă acces la conexiuni la internet cu o viteză de descărcare de cel puțin 100 Mbps, care să permită tranziția la Gbps;
● Toate zonele urbane, precum și principalele căi rutiere și ferate ar trebui să aibă o acoperire 5G neîntreruptă, 5G fiind a cincea generație de sisteme de comunicații fără fir. Ca obiectiv intermediar, până în 2020, conexiunile 5G ar trebui să fie disponibile în rețelele comerciale în cel puțin un oraș important din fiecare stat membru al UE.
Aceste obiective nu pot fi realizate decât cu investiții masive. De aceea, Comisia a propus un nou cod european al comunicațiilor electronice, care include norme orientate spre viitor și simplificate care fac mai atractivă pentru întreprinderi realizarea de investiții în infrastructuri noi, de înaltă calitate, pe tot cuprinsul UE, atât pe plan local, cât și în afara frontierelor naționale. Investițiile pe care le-ar atrage noul cadru ar putea duce la creșterea PIB-ului UE cu 910 miliarde euro și ar crea 1,3 milioane de noi locuri de muncă în următorii zece ani (până în 2025). Pe lângă acest cod, Comisia a prezentat și un plan de acțiune pentru implementarea 5G pe tot teritoriul UE începând cu anul 2018, ceea ce ar putea însemna crearea a două milioane de locuri de muncă în UE. O altă inițiativă-cheie din pachetul de măsuri legislative referitoare la conectivitate prezentat astăzi, WIFI4EU, vizează sprijinirea comunităților europene în vederea punerii la dispoziție de puncte de acces la internet fără fir gratuite pentru toți cetățenii. (Al.R.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice