Comisia Europeană propune măsuri tehnice finale pentru crearea unui sistem de TVA la nivelul UE invulnerabil la fraude
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a prezentat modificările detaliate de natură tehnică ale normelor UE privind taxa pe valoarea adăugată (TVA). Modificările respective completează restructurarea recent propusă a sistemului în scopul de a consolida rezistența acestuia la tentativele de fraudă. „Astfel, pachetul de măsuri propus zilele trecute modifică în mod substanțial normele referitoare la TVA și ar trebui să faciliteze activitatea întreprinderilor din UE, punând capăt unei perioade de 25 de ani de regim tranzitoriu al TVA-ului în cadrul pieței unice”, precizează CE, într-un comunicat.
După cum a informat CECCAR Business Magazine în luna octombrie a anului trecut, Comisia a prezentat principiile fundamentale destinate creării unui spațiu unic pentru TVA în UE care ar pune capăt fraudelor, estimate la 50 de miliarde de euro anual, ce afectează în prezent bugetele naționale ale statelor membre ale UE. Comisia își exprimă speranța că aceste măsuri tehnice vor stimula statele membre să demareze discuții privind principiile mai generale sau „fundamentele” unui sistem definitiv de TVA la nivelul UE, mai simplu și mai robust, pentru comerțul cu bunuri în interiorul UE.
„Propunerile pe care le prezentăm acum reprezintă ultimele detalii ale revizuirii complete a sistemului de TVA al UE. Ele vor facilita crearea unor norme mai simple, precum și reducerea birocrației și creșterea accesibilității sistemului, datorită unui ghișeu unic online pus la dispoziția comercianților. Este momentul ca statele membre să dea dovadă de încredere reciprocă în ceea ce privește colectarea TVA-ului aferent tranzacțiilor din interiorul UE. Estimăm că reforma propusă ar putea reduce cu 80 % suma de 50 de miliarde euro pierdută în fiecare an din cauza fraudelor transfrontaliere în materie de TVA. Îmi exprim speranța că statele membre vor profita de această ocazie pentru a pune în aplicare un sistem performant de TVA pentru UE”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Punerea în practică a principalelor elemente ale sistemului definitiv de TVA implică modificări importante ale Directivei TVA. Din cele 408 articole din Directiva TVA, aproximativ două sute vor trebui să fie adaptate pentru a aduce următoarele beneficii întreprinderilor și bugetelor naționale:
Simplificarea modului în care bunurile sunt impozitate
În actualul sistem de TVA, comerțul cu bunuri între întreprinderi este împărțit în două tranzacții: o vânzare scutită de TVA în statul membru de origine și o achiziționare taxabilă în statul membru de destinație. Propunerea de astăzi pune capăt acestei separări artificiale a unei tranzacții comerciale unice. După aprobare, modificările cuprinse în normele în materie de TVA vor defini comerțul transfrontalier de bunuri ca o „livrare unică impozabilă”, ceea ce va garanta faptul că bunurile vor fi impozitate în statul membru în care se încheie transportul. Frauda în materie de TVA ar urma să fie redusă, astfel, în mod semnificativ.
Un singur portal online (ghișeu unic) pentru comercianți
În vederea modificării cât mai armonioase posibil a normelor în materie de TVA pentru întreprinderi, modificările prezentate ar urma să introducă dispozițiile necesare pentru a institui un portal online sau un ghișeu unic, astfel încât toți comercianții din UE angajați în schimburile între întreprinderi (B2B) să își gestioneze fără probleme aspectele legate de TVA, așa cum a fost anunțat în propunerile de reformă ale Comisiei din octombrie 2017. Acest sistem va fi, de asemenea, disponibil pentru societățile din afara UE care doresc să efectueze vânzări către alte întreprinderi din Uniune și care s-ar vedea, altfel, obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru. După intrarea în vigoare a noului sistem, aceste întreprinderi vor trebui doar să desemneze un intermediar în UE care să se ocupe de TVA în numele lor.
Mai puțină birocrație
Modificările reconfigurează caracterul de autosupraveghere al TVA și vor reduce numărul de etape administrative care trebuie să fie urmate de către întreprinderi atunci când efectuează vânzări către societăți din alte state membre. Obligațiile de raportare specifice legate de regimul tranzitoriu al TVA nu vor mai fi necesare pentru comerțul cu bunuri. Facturarea suplimentară în ceea ce privește schimburile comerciale din UE va fi guvernată de normele din statul membru al vânzătorului, ceea ce ar trebui să reducă povara administrativă pentru acesta.
Vânzătorul este, de regulă, responsabil pentru colectarea TVA-ului
CE clarifică, prin aceste propuneri, faptul că vânzătorul este cel care ar trebui să perceapă TVA-ul datorat pentru vânzarea de bunuri către un client din altă țară a UE, la cota stabilită de statul membru de destinație. Numai în cazul în care clientul este o persoană impozabilă atestată (și anume, un contribuabil fiabil, recunoscut ca atare de către administrația fiscală), persoana care achiziționează bunurile este supusă obligației de plată a TVA-ului.
*
Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important în cadrul pieței unice europene. Acesta a înlocuit impozitele pe cifra de afaceri, care denaturau concurența și împiedicau libera circulație a bunurilor, și a fost ulterior modificat pentru a permite eliminarea controalelor și formalităților pentru bunurile care circulă între statele membre. El reprezintă o sursă majoră și tot mai consistentă de venituri pentru statele membre ale UE, generând peste 1.000 de miliarde euro în 2015, adică echivalentul a 7% din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA. Fiind un impozit pe consum, aceasta reprezintă una dintre formele de impozitare cele mai favorabile creșterii.
Comisia a solicitat în mod constant reformarea sistemului de TVA. În Planul de acțiune privind TVA al CE din 2016 a fost prezentată intenția acesteia de a propune un sistem de TVA definitiv pentru UE. De atunci, s-au înregistrat progrese, fiind adoptate noi norme privind TVA-ul pentru vânzările online, iar CE a prezentat deja propunerile sale privind principiile fundamentale ale viitorului TVA definitiv în UE și privind o amplă reformă a modului în care cotele de TVA vor fi stabilite în statele membre ale UE. Noul pachet de propuneri are drept scop completarea acestor etape precedente. Au fost luate în considerare opiniile formulate de Parlamentul European și de Consiliu, ambele instituții sugerând că orice sistem nou de TVA ar trebui să se bazeze pe principiul impozitării în țara de destinație, adică în țara în care sunt consumate bunurile sau serviciile.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național