Comisia Europeană propune relaxarea reglementărilor referitoare la instrumentele derivate
Numărul 17, 9-15 mai 2017 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a propus relaxarea reglementărilor referitoare la instrumentele derivate, pentru protejarea fondurilor de pensii, cu intenția de a stimula uniunea pieței de capital după decizia Marii Britanii de a ieși din UE, transmite Reuters, citat de News.ro.
În contextul în care, în 2012, au fost adoptate noi reguli după criza financiară din 2007-2009, atenția Comisiei se îndreaptă în prezent spre susținerea creării de locuri de muncă în economia reală prin reducerea birocrației pentru companii și investitori, însă nu și pentru băncile mari.
Comisia Europeană a propus, săptămâna trecută, un proiect de lege care continuă să protejeze fondurile de pensii, sector considerat esențial pentru investiții în infrastructură, de obligația de a efectua clearingul tranzacțiilor cu instrumente derivate pentru încă trei ani, economisind în acest fel miliarde de euro care, în caz contrar, ar fi necesare pentru garanții. Clearingul este procedura prin care o organizație acționează ca intermediar și își asumă rolul unui cumpărător și al unui vânzător într-o tranzacție, pentru a reconcilia ordinele între părțile implicate. „Obiectivul nostru este simplificarea reglementărilor și eliminarea costurilor disproporționate pentru companiile mici din sectorul financiar, corporații și fonduri de pensii”, a declarat, într-un comunicat, vicepreședintele CE, Jyrki Katainen.
Autoritățile de la Bruxelles încearcă să încurajeze companiile să recurgă la piața financiară pentru atragerea de fonduri și să reducă dependența acestora de împrumuturile bancare.
Uniunea pieței de capital a progresat lent, suferind o lovitură ca urmare a deciziei Marii Britanii, cea mai mare piață de capital din UE, de a ieși din blocul comunitar în 2019. Eforturile de relansare a securitizării, metodă prin care un emitent creează un instrument financiar prin combinarea altora, au stagnat, de asemenea.
Planurile prezentate săptămâna trecută, care necesită aprobarea Parlamentului European și a statelor membre, sunt printre primele după o evaluare din 2015 a reglementărilor financiare adoptate în urma crizei. Potrivit Reuters, doar una dintre părțile implicate în tranzacțiile cu instrumente derivate va fi obligată să le raporteze, în acest fel fiind reduse costurile legate de conformitate.
Comisia consideră că astfel de schimbări ar putea genera economii pentru participanții din piață, în special pentru companiile din sectorul energiei și cel productiv, de până la 2,6 miliarde de euro, în cazul costurilor operaționale, și de până la 6,9 miliarde de euro, în cazul costurilor excepționale.
Brexit a determinat Comisia să reanalizeze modalitatea în care are loc clearingul pentru derivate. Executivul UE intenționează să prezinte noi propuneri înaintea verii, pentru a rezolva probleme importante în operațiunile de clearing. „În acest context, ar trebui să fie asigurate aranjamente eficiente de supraveghere pentru casele de clearing din afara UE care derulează volume substanțiale pentru derivatele denominate în monede ale statelor din UE și care au un rol sistemic major pentru piețele financiare ale UE”, potrivit Comisiei.
Oficialii zonei euro au spus că cea mai mare parte a clearingului pentru derivate și obligațiuni în euro ar trebui să aibă loc în uniunea monetară.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice