Comisia Europeană se așteaptă la o scădere a producției de vin a UE în 2023, până la 150 milioane de hectolitri
Numărul 40, 11-17 oct. 2023 » Roza vânturilor
Producția de vin a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 6% în acest an, ca urmare a unor declinuri de două cifre înregistrate de marii producători Italia și Spania, din cauza unor evoluții meteo nefavorabile, a anunțat Comisia Europeană, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În prima sa estimare cu privire la producția de vin din acest an, Executivul comunitar prognozează că producția de vin a UE se va situa la aproximativ 150 de milioane de hectolitri, în condițiile în care producțiile din Italia și Spania sunt așteptate să scadă cu 12%, respectiv 14%, comparativ cu cele din 2022.
Fenomenele meteo extreme și dăunătorii au devastat atât de mult viile din Italia în acest an încă țara își va pierde titlul de cel mai mare producător mondial de vin, iar Franța va reveni pe poziția de lider mondial pentru prima dată în ultimii nouă ani, au avertizat luna trecută organizațiile viticultorilor italieni.
La rândul său, Ministerul francez al Agriculturii a estimat că producția de vin a Franței din acest an va fi similară cu cea din 2022 și cu 3% peste media de 46 milioane de hectolitri din ultimii cinci ani.
La rândul său, Comisia Europeană estimează că producția de vin a Franței va fi una de 45 de milioane de hectolitri în acest an, cu 1% peste cea de anul trecut.
"Dat fiind declinul producției în Italia, Franța este așteptată să devină cel mai mare producător de vin din UE în 2023/24", informează Comisia Europeană.
O revenire a producției de vin în 2023 este prognozată de Executivul comunitar și în cazul Germaniei (creștere de 16%), precum și în Portugalia (creștere de 15% în ritm anual).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice