Comisia Europeană va ajuta statele membre să răspundă creșterii prețurilor la energie fără a încălca reglementările în vigoare
Telex » Știri 23 septembrie 2021
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre ale UE pentru a gestiona problema creșterii prețurilor la energie fără a încălca reglementările privind piața energiei din blocul comunitar, în condițiile în care consumatorii se confruntă cu o majorare semnificativă a facturilor la electricitate și gaze naturale înaintea iernii, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Unele guverne, precum cele din Spania, Italia și Grecia, au anunțat deja că au în vedere măsuri precum subvenții sau plafonarea prețurilor, în ideea de a-și proteja cetățenii de creșterea facturilor la utilități pe măsură ce economiile își revin de pe urma pandemiei de COVID-19. Oficialii din Germania au anunțat că nu este necesar ca Executivul să intervină pentru a contracara majorarea prețurilor gazelor naturale.
Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și a întreruperilor, ceea ce a dus și la creșterea costurilor angro la electricitate.
Miercuri, miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a discuta despre creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori. La întâlnire, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunțat că Bruxelles-ul lucrează la orientări pentru a ajuta statele să facă față majorării prețurilor, a declarat ministrul spaniol al Energiei și Mediului, Teresa Ribera, după discuții. Oficialul spaniol a adăugat că miniștrii Energiei din diferite țări membre ale UE și-au exprimat îngrijorarea privind creșterea prețurilor din sectorul energetic.
Oficialii UE au informat că orientările Executivului comunitar vor ajuta statele membre să acționeze fără a încălca reglementările privind piața energiei din blocul comunitar.
Ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a prezidat reuniunea ministerială de miercuri, a declarat că majorarea prețurilor la electricitate și gaze naturale „nu este ok pentru economia și cetățenii noștri”.
Bruxelles-ul susține că majorarea prețurilor ar trebui să încurajeze țările să-și accelereze renunțarea la combustibilii fosili. „Sunt convins că răspunsul nostru trebuie să fie o tranziție mai rapidă la energiile regenerabile”, a declarat ministrul austriac al Mediului și Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că aceasta va face UE mai rezilientă la fluctuațiile de preț pe termen lung.
În Marea Britanie, fost stat membru al UE, oficialii au avertizat că majorarea prețurilor gazelor va forța mulți furnizori britanici de energie să iasă de pe piață, iar industria trebuie să se pregătească pentru o perioadă îndelungată dificilă. Deja câțiva furnizori britanici de energie au dat faliment.
Prețurile de referință în Europa la energie electrică au explodat în acest an, triplându-se chiar în Spania și alte țări, unul dintre motive fiind și creșterea semnificativă a prețului gazelor naturale din cauza unei combinații de factori, precum nivelul redus al stocurilor, prețurile ridicate la certificatele de poluare și nivelul redus al producției de energie din surse regenerabile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național