Comisia Europeană va emite în cadrul Instrumentului SURE al UE obligațiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde de euro
Telex » Știri 9 octombrie 2020
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 7 octombrie a.c., că va emite în cadrul Instrumentului SURE al UE obligațiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde de euro, a precizat Executivul comunitar, într-un comunicat. În acest scop, Comisia a adoptat Cadrul privind obligațiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente. Cadrul menționat este menit să le ofere investitorilor în aceste obligațiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.
Anterior prezentării acestui anunț de către Comisie, Consiliul a aprobat acordarea, în cadrul Instrumentului SURE, a unui sprijin financiar pentru 16 state membre, care să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a persoanelor încadrate în muncă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Nu numai că investim miliarde de euro pentru a salva locuri de muncă în Europa și pentru a reduce impactul social al pandemiei de COVID-19, ci facem acest lucru prin emiterea de obligațiuni cu impact social. Astfel, investitorii vor avea posibilitatea de a participa la eforturile noastre și fonduri în valoare de până la 100 de miliarde de euro vor contribui la menținerea locurilor de muncă în statele noastre membre”.
Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația, a declarat: „Decizia de a emite în cadrul Instrumentului SURE al UE obligațiuni cu impact social va marca un punct de cotitură pentru piața mondială a obligațiunilor cu impact social. În același timp, aceasta este o dovadă clară a angajamentului pe termen lung al UE în favoarea finanțării durabile. Mă bucură foarte mult anunțul făcut astăzi și aștept cu interes emiterea obligațiunilor în cadrul Instrumentului SURE al UE, programată să aibă loc în viitorul foarte apropiat”.
Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.
Cadrul prezentat astăzi demonstrează comunității investitorilor faptul că fondurile atrase prin intermediul emiterii de obligațiuni în cadrul Instrumentului SURE vor fi utilizate pentru un obiectiv clar identificat: atenuarea impactului social al pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia în întreaga UE. Prin urmare, investitorii pot avea siguranța că investițiile lor în aceste obligațiuni vor fi utilizate pentru a finanța măsuri de politică socială bine direcționate. Totodată, Cadrul privind obligațiunile cu impact social, adoptat de Comisie, va contribui la dezvoltarea în continuare a pieței obligațiunilor cu impact social, care constituie unul dintre pilonii pieței europene a „finanțării durabile”.
În vederea asigurării faptului că fondurile vor fi utilizate în scopuri sociale, Cadrul privind obligațiunile cu impact social, întemeiat pe Regulamentul SURE, prevede că statele membre trebuie să prezinte rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile împrumutate. În temeiul cadrului, statele membre trebuie, de asemenea, să prezinte, în rapoartele pe care le înaintează, impactul social al obligațiunilor emise în contextul Instrumentului SURE. Pe baza informațiilor din aceste rapoarte, Comisia Europeană va putea să le demonstreze investitorilor că obligațiunile emise în cadrul Instrumentului SURE au fost utilizate pentru a finanța programe cu impact social pozitiv.
Prin elaborarea și prezentarea Cadrului privind obligațiunile cu impact social, Comisia intenționează să atragă investitori care doresc ca fondurile lor să fie folosite în scopuri legate de mediu, în scopuri sociale și în scopuri legate de guvernanța corporativă. Cadrul privind obligațiunile cu impact social a fost elaborat de Comisie în deplină conformitate cu principiile referitoare la obligațiunile cu impact social (SBP), publicate de Asociația Internațională a Pieței de Capital (ICMA). Cadrul a făcut obiectul unei evaluări independente. Aceasta a fost efectuată de un evaluator extern, Sustainalytics.
Ca urmare a anunțului prezentat astăzi, Comisia face încă un pas către emiterea primelor obligațiuni în cadrul Instrumentului SURE. Prima tranzacție se va efectua în a doua jumătate a lunii octombrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial