Comisia Europeană va lua măsuri pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a prețurilor energiei
Telex » Știri 25 ianuarie 2023
Comisia Europeană a lansat, la începutul acestei săptămâni, o consultare publică privind reforma organizării pieței energiei electrice din Uniunea Europeană pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a prețurilor, pentru a sprijini accesul acestora la energie sigură din surse curate și pentru a spori reziliența pieței, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Sistemul actual a permis instituirea unei piețe eficiente și bine integrate, permițând UE să profite de beneficiile economice ale unei piețe unice a energiei, asigurând securitatea aprovizionării și impulsionând procesul de decarbonizare. Cu toate acestea, sistemul a scos la iveala și unele deficiențe. În cadrul actualei crize a prețurilor ridicate și volatile ale energiei electrice, sarcina economică a fost suportată de consumatorii finali. Așadar, este necesară o reformă pentru a oferi gospodăriilor și întreprinderilor o mai bună protecție împotriva prețurilor ridicate la energie, pentru a spori reziliența și pentru a accelera tranziția prevăzută în Pactul verde european și în Planul REPowerEU.
Este esențial ca toți europenii, de la marii consumatori industriali la IMM-uri și gospodării, să profite de dezvoltarea surselor regenerabile de energie și de scăderea costurilor operaționale ale acestora. Garantarea accesului direct, pentru toți consumatorii, la o energie curată la prețuri accesibile va necesita instrumente de piață pentru a obține prețuri mai stabile și contracte bazate pe costurile reale ale producției de energie.
Consultarea va sprijini activitatea Comisiei cu privire la o propunere legislativă programată să fie prezentată în primul trimestru al anului 2023. Consultarea se va desfășura până la 13 februarie și se va axa pe patru domenii principale: reducerea dependenței facturilor la energia electrică de prețurile pe termen scurt ale combustibililor fosili și stimularea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătățirea funcționării pieței pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a utiliza pe deplin alternativele la gaze, cum ar fi stocarea și consumul dispecerizabil, consolidarea protecției și a capacitării consumatorilor și îmbunătățirea transparenței, a supravegherii și a integrității pieței.
Începând cu vara anului 2021, prețurile la energie au cunoscut creșteri și volatilități fără precedent și au avut un impact grav asupra gospodăriilor din UE și asupra economiei. Pentru a atenuaefectul acestei dinamici a pieței, Comisia a propus o gamă largă de măsuri de urgență, iar statele membre au convenit asupra acesteia, pentru a face față prețurilor ridicate la energie, asigurând, în același timp, securitatea aprovizionării.
Consiliul European a invitat Comisia să ia măsuri rapide privind reforma structurală a pieței energiei electrice, cu dublul obiectiv de a asigura suveranitatea energetică europeană și de a atinge neutralitatea climatică. Reforma planificată a organizării pieței energiei electrice a fost anunțată de președintele Ursula von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii de anul trecut și este inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2023. Profilul unei mai bune organizări a pieței energiei electrice a fost prezentat miniștrilor de resort de către comisarul pentru energie, Kadri Simson, în cadrul Consiliului Energie din 19 decembrie. "Piața energiei electrice din UE ne-a deservit bine de peste douăzeci de ani. Însă criza energetică fără precedent cu care ne confruntăm demonstrează că trebuie să adaptăm organizarea pieței energiei electrice la viitor, permițându-i să ofere tuturor beneficiile unei energii curate la prețuri accesibile. Aștept cu interes contribuțiile din partea unei game cât mai largi de părți interesate, care vor ajuta la orientarea propunerii noastre legislative de anul acesta", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial