CE propune ca statele membre să-și reducă datoria într-o perioadă de patru ani
Numărul 18, 10-16 mai 2023 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană (CE) a propus zilele trecute o reformare a reglementărilor fiscale din UE, conform căreia guvernele trebuie să se asigure că datoria publică scade într-o perioadă de patru ani și rămâne pe o traiectorie descendentă timp de un deceniu, fără măsuri suplimentare, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Propunerea, care nu stabilește cu ce procent ar trebui să scadă datoria, va dezamăgi probabil Germania, cea mai mare economie din UE. Într-un document al autorităților germane consultat de Reuters se arată că planificata reformare a reglementărilor fiscale din UE ar trebui să solicite guvernelor țărilor cu un grad ridicat de îndatorare să-și reducă în fiecare an datoria cu cel puțin 1% din PIB. Documentul prevede ca țările cu grad mediu de îndatorare să-și reducă în fiecare an datoria cu minimum 0,5% din PIB.
Reducerea datoriei propusă de CE va reprezenta rezultatul unui plan pe patru ani de reforme, investiții și măsuri fiscale care vor fi convenite în mod individual de CE și fiecare guvern, iar principalul indicator operațional ar fi cheltuielile anuale nete.
Obiectivul general de reducere a datoriei în următorii patru ani ar urma să înlocuiască actuala reglementare conform căreia guvernele trebuie să-și reducă în fiecare an datoria cu 1/20 din nivelul care depășește 60% din PIB - o cerință mult prea dificilă pentru țările puternic îndatorate, cum ar fi Italia, Grecia sau Portugalia.
Conform propunerii CE, țările cu un nivel al datoriei publice peste plafonul UE de 60% din PIB vor putea să-și majoreze cheltuielile anuale nete cu mai puțin decât creșterea PIB-ului pe termen mediu, pentru a se asigura că va scădea datoria.
Deficitul guvernamental, ca și în cazul reglementărilor existente, va trebui să rămână sub 3% din PIB. Dacă depășește plafonul, statul membru UE va trebui să reducă deficitul cu 0,5% din PIB în fiecare an, până ajunge la un nivel de sub 3% din PIB.
Reducerea deficitului, ca și reducerea datoriei, va trebui realizată în perioada de patru ani, iar măsurile folosite pentru îndeplinirea obiectivului ar trebui să asigure faptul că deficitul rămâne sub 3% din PIB timp de zece ani după aceea, fără măsuri suplimentare.
Guvernele ar putea obține o perioadă mai lungă de timp să-și reducă deficitul și datoria, de exemplu șapte ani, dacă implementează reforme care sporesc sustenabilitatea fiscală, stimulează creșterea sau investesc în domenii care sunt prioritare pentru UE, cum ar fi tranziția la economia verde și digitală, drepturile sociale sau în securitate și apărare.
Propunerea CE va fi discutată de guvernele UE și negociată cu Parlamentul European, obiectivul fiind de a se ajunge la un acord în 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial