Comisia îndeamnă statele membre să ia măsuri cu privire la „pașapoartele de aur”
Telex » Știri 29 martie 2022
Se solicită abrogarea „imediată” a eventualelor sisteme de dobândire a cetățeniei prin investiție
Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre să abroge imediat eventualele sisteme de dobândire a cetățeniei prin investiție și să se asigure că există controale riguroase pentru contracararea riscurilor pe care le prezintă sistemele de acordare a dreptului de ședere prin investiție, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. „Comisia și-a exprimat în mod repetat și constant îngrijorarea profundă cu privire la sistemele de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere prin investiție și la riscurile inerente pe care le prezintă acestea. Noua recomandare face parte din politica mai amplă a Comisiei de a lua măsuri ferme cu privire la aceste sisteme. În contextul actual al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, aceste riscuri sunt, încă o dată, puse în evidență”, se menționează în comunicat.
Este posibil ca, în cadrul acestor sisteme, unii cetățeni ruși sau belaruși care fac obiectul sancțiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetățenia UE sau accesul privilegiat în UE, inclusiv dreptul de a călători liber în spațiul Schengen. Pentru a contracara aceste riscuri imediate, Comisia recomandă statelor membre, de asemenea, să evalueze oportunitatea retragerii cetățeniei europene acordate în temeiul unui sistem de tip „pașaport de aur” cetățenilor ruși sau belaruși care figurează pe o listă de sancțiuni a UE în legătură cu războiul din Ucraina. Cetățenilor ruși sau belaruși care fac obiectul unor sancțiuni ar trebui să li se retragă imediat permisele eliberate în cadrul unui sistem de acordare a dreptului de ședere prin investiție. Această măsură ar trebui să fie luată în urma unei evaluări individuale și să respecte principiul proporționalității, drepturile fundamentale și legislația națională a statelor membre. „Aceste măsuri ar trebui să li se aplice cetățenilor ruși sau belaruși care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina”, precizează CE.
Programele de dobândire a cetățeniei prin investiție
Orice persoană care deține cetățenia unui stat membru al UE este în același timp cetățean al UE. Cetățenia UE conferă automat dreptul la liberă circulație, acces la piața internă a UE și dreptul de a vota și de a fi ales în cadrul alegerilor europene și locale. Acest lucru afectează toate statele membre, iar riscurile inerente unor astfel de sisteme au fost din nou evidențiate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În noua recomandare se subliniază:
▪ Statele membre în care există încă sisteme de acordare a cetățeniei prin investiție trebuie să le elimine imediat. Astfel de sisteme nu sunt compatibile cu principiul cooperării loiale și cu conceptul de cetățenie a UE consacrat în tratatele UE. La 20 octombrie 2020, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a două state membre în ceea ce privește sistemele de acordare a cetățeniei prin investiție. În plus, CE a îndemnat un alt stat membru să pună capăt sistemului pe care îl practica. Două state membre au abrogat între timp sistemele lor sau sunt în curs de a face acest lucru;
▪ Statele membre în cauză ar trebui să efectueze evaluări pentru a stabili dacă cetățenilor ruși sau belaruși care fac obiectul unor sancțiuni sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina nu ar trebui să li se retragă cetățenia europeană deja acordată. Atunci când efectuează această evaluare, statele membre în cauză trebuie să țină seama de principiile stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește pierderea cetățeniei UE.
Sisteme de acordare a dreptului de ședere prin investiție
Sistemele de acordare a dreptului de ședere prin investiție generează riscuri inerente în materie de securitate, spălare de bani, evaziune fiscală și corupție pentru statele membre și pentru UE în ansamblu. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a accentuat, din nou, aceste riscuri.
În recomandarea emisă la începutul acestei săptămâni, Comisia solicită statelor membre:
▪ Să reglementeze și să efectueze controale riguroase înainte de a elibera permise de ședere prin investiție. Statele membre ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a garanta că sistemele de acordare a dreptului de ședere prin investiție nu prezintă riscuri în materie de securitate, spălare de bani, evaziune fiscală și corupție. Printre aceste măsuri se numără reglementarea și efectuarea de controale legate de condițiile de ședere și de securitate înainte de eliberarea unor astfel de permise de ședere și verificarea caracterului neîntrerupt al șederii;
▪ Să retragă imediat sau să refuze reînnoirea permiselor eliberate în cadrul unui sistem de acordare a dreptului de ședere prin investiție cetățenilor ruși sau belaruși care fac obiectul sancțiunilor UE în legătură cu războiul din Ucraina, în urma unei evaluări. Aceleași măsuri ar trebui să li se aplice celor care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina sau alte activități conexe ale guvernului rus sau ale regimului Lukașenko prin care se încalcă dreptul internațional;
▪ Să suspende eliberarea de permise de ședere în cadrul sistemelor de acordare a dreptului de ședere prin investiție tuturor cetățenilor ruși și belaruși.
Toate măsurile trebuie luate în conformitate cu principiul proporționalității, cu drepturile fundamentale și cu legislația națională a statelor membre.
Noua recomandare este doar un element al politicii mai ample a Comisiei de a lua măsuri ferme împotriva sistemelor de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere prin investiție. Comisia poate lua măsuri suplimentare în viitor, după caz. Statelor membre le revine sarcina de a da curs recomandării. Comisia solicită statelor membre în cauză să publice rapoarte cu privire la punerea în aplicare a recomandării până la sfârșitul lunii mai și să informeze Executivul comunitar în mod regulat ulterior.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național