Comisia Națională de Prognoză reconfirmă estimarea privind creșterea PIB în acest an cu 5,2%
Numărul 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017 » Analize și sinteze
Comisia Națională de Prognoză (CNP) a dat publicității varianta „de primăvară” privind evoluția economiei românești în acest an și până în 2020 inclusiv. Astfel, instituția reconfirmă prognoza „de iarnă“, prin care estima că, în 2017, produsul intern brut va crește cu 5,2%. Cum este firesc, acest „total” a rezultat din însumarea contribuțiilor preconizate ale ramurilor principale din economia românească. Ceea ce atrage atenția în mod deosebit vizează ritmurile de sporire a valorii adăugate, pe primul loc situându-se industria, cu 6 procente. Urmează serviciile (inclusiv cele cu caracter productiv), cu 5,3%, și construcțiile, cu 5%. În strânsă legătură cu anticipațiile referitoare la construcții (a căror revigorare este în continuare așteptată) se situează indicatorul „formarea brută de capital fix“ (în esență, procesul investițional): sporul prognozat este de-a dreptul impresionant, 6,9%.
Este de subliniat că CNP consideră că exportul de bunuri și servicii va avea un ritm mai înalt de creștere decât importul la aceste capitole: spor de 8,6% la export și de 8,5% la import. De altfel, conform evaluărilor BNR, exportul net a preluat, în ultimul trimestru din anul precedent, rolul de principal „motor“ de creștere economică a României.
Prognoza „de primăvară“ a CNP apreciază că, în acest an, sunt toate șansele ca numărul de salariați să depășească 5 milioane de persoane. În acest fel, rata șomajului nu va fi mai mare de 4,3%. Dacă analiza vizează unele nuanțe, atunci trebuie precizat că numărul de salariați poate (și trebuie) să fie calculat și în funcție de contractele încheiate. Astfel, numărul acestora se anticipează că va fi de aproape 6,4 milioane. În privința câștigurilor salariale, sporurile preconizate pentru 2017 se situează la 11,2%, câștigul salarial real (prin luarea în considerare a ratei inflației) urmând să înregistreze o majorare de 9,9%. (T.B.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice