Comitetul Basel: Băncile trebuie să anticipeze riscurile de utilizare a inteligenței artificiale
Numărul 16, 24-29 apr. 2024 » Conectarea la era digitală
Băncile trebuie să anticipeze riscurile de utilizare a inteligenței artificiale și învățarea automată (machine learning - ML) în operațiunile lor, ca parte a guvernanței lor zilnice, a avertizat reprezentatul unui organism global de reglementare bancară, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Există întrebări la care nu s-a răspuns dacă utilizarea AI sau ML în sectorul bancar are un efect net pozitiv sau net negativ asupra stabilității financiare mondiale, a apreciat Pablo Hernandez de Cos, care conduce Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară.
"Principalul meu mesaj este că utilizarea AI în sectorul bancar ridică probleme de stabilitate financiară. Dacă nu sunt verificate, astfel de modele ar putea potențial amplifica viitoarele crize bancare", a avertizat de Cos, într-un discurs rostit la Washington.
Inovarea digitală va alimenta și mai mult interconectările financiare viitoare transfrontaliere și intersectoriale, solicitând o colaborare în rândul autorităților de reglementare și al băncilor centrale, pentru a se ajunge la un nivel adecvat de reglementare pentru supervizarea utilizării AI și ML, a explicat oficialul.
Acesta a adăugat: "Când vine vorba despre sectorul bancar, este critic ca băncile să anticipeze și să supervizeze riscurile și provocările determinate de AI și ML, atât la nivel micro, cât și macro, și să le încorporeze în gestionarea riscurilor și ale mecanismelor de guvernanță".
Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară urmează să publice în curând un raport cuprinzător privind digitalizarea finanțelor și implicațiile pentru autoritățile de reglementare și de supervizare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național