Companiile din România care nu au reciclat deșeurile de ambalaje au plătit 33 milioane de lei către AFM, în 2022
Telex » Știri 20 octombrie 2023
Companiile din România care nu și-au trimis deșeurile de ambalaje la reciclat au plătit, anul trecut, peste șase milioane de euro către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), reiese dintr-o analiză publicată de o organizație responsabilă pentru transferul deșeurilor de ambalaje (OIREP), ce are la bază datele Institutului Național de Statistică (INS), relatează Agerpres. Potrivit sursei citate, suma echivalentă a 33 milioane de lei este de patru ori mai mică în comparație cu anul de referință 2012.
Analiza întocmită de Clean Recycle evidențiază faptul că, în ultimii zece ani, respectiv în perioada 2012 - 2022, sumele plătite de companii pentru deșeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate depășește 900 de milioane de lei (181 milioane de euro). "România a evoluat în ultimii ani la nivel de valorificare a deșeurilor de ambalaje, doar că progresul este unul destul de lent. Acum, însă, avem oportunitatea să accelerăm acest proces, mai ales dacă ne referim la dezvoltarea infrastructurii care să ne ajute să creștem rata de reciclare. Doar prin PNRR, avem peste un miliard de euro pentru investiții care să asigure o gestionare cât mai eficientă a deșeurilor de ambalaje", a declarat Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.
România nu reușește să își atingă țintele de reciclare impuse la nivelul Uniunii Europene, de 65% pentru deșeurile de ambalaje puse pe piață, iar cea mai recentă statistică publicată de Eurostat relevă faptul că procentajul de reciclare a fost de 39,87%, în anul 2020.
Companiile generatoare de deșeuri de ambalaje au obligația să raporteze toate cantitățile puse pe piață, prin intermediul Organizațiilor care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului - OIREP, care preiau această responsabilitate. În caz contrar, operatorii economici plătesc către Fondul pentru Mediu o taxă în valoare de 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nevalorificat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale