Companiile europene de utilități ar putea redeveni atractive în ochii investitorilor odată cu creșterea prețurilor la energie
Telex » Știri 13 august 2021
Acțiunile companiilor europene de utilități, care în acest an au înregistrat cele mai slabe performanțe din regiune, ar putea să primească un impuls de pe urma creșterii prețurilor la electricitate și gaze, pe măsură ce economia iese din pandemie, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Până acum, acțiunile companiilor europene de utilități nu au profitat de boomul înregistrat de piețele bursiere post-pandemie. Însă combinația dintre creșterea cererii de energie și majorarea prețurilor îi determinată pe unii analiști să spună că investitorii ignoră efectele pozitive ale ieșirii din pandemie asupra industriei energetice.
În timp ce indicele care regrupează companiile europene de utilități a înregistrat o creștere de doar 1% în acest an, indicele celor mai importante 600 de companii europene a înregistrat un salt de 19%.
„Performanțele înregistrare de acțiunile companiilor de utilități nu au fost bune, având în vedere cererea redusă de electricitate în timpul pandemiei de coronavirus. Însă acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce cererea continuă să se îmbunătățească și energia curată a devenit mai profitabilă. Pe termen mediu și lung, dacă prețurile la electricitate vor rămâne la un nivel ridicat, acest lucru va fi benefic pentru firmele de utilități”, susține Fernando Garcia, analist la RBC Europe Ltd.
Potrivit RBC, companiile de utilități care au și capacități de generare a energiei nucleare, hidro și regenerabile vor beneficia cel mai mult de pe urma creșterii, pentru că ele produc electricitate cu emisii reduse de CO2 și nu vor trebui să plătească costurile record cu certificatele de poluare. Prețul certificatelor de emisie a crescut cu 75% în acest an, iar acest lucru ar putea afecta producătorii de energie care au în portofoliu doar termocentrale pe bază de combustibili fosili.
De asemenea, majorarea prețurilor la electricitate ar putea determina companiile de utilități să își reevalueze politicile de hedging, adică de acoperire a riscurilor cu privire la evoluția prețurilor în viitor. „Prețurile mai mari la energie vor atrage, probabil, mai mulți investitori către unele din aceste active și ei se vor uita probabil la politicile de hedging”, a afirmat Nicolas Bouthors, analist la firma Alphavalue SAS din Paris.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile