Companiile mari de tehnologie active în România au ajuns la un rulaj de 3 miliarde de euro, în 2019
Telex » Știri 17 iulie 2020
Marile companii de tehnologie din România şi-au majorat de patru ori afacerile şi echipele pe plan local, în ultimii 10 ani, la peste 3 miliarde de euro şi 50.000 de angajaţi, consemnaţi în 2019, reiese dintr-o analiză realizată de Cushman & Wakefield Echinox, citată de Agerpres. Astfel, conform datelor centralizate, cea mai mare parte a acestor companii, precum Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle, se regăsesc şi în topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global. „Cu o contribuţie de 5,5% la formarea PIB-ului României în 2019, sectorul tehnologiei a devenit un pilon important al economiei naţionale, dar şi al pieţei imobiliare, în condiţiile în care companiile din această industrie au fost în ultimul deceniu cel mai activ ocupant de birouri atât în Bucureşti, cât şi în celelalte centre universitare din ţară, precum Cluj, Timişoara sau Iaşi, generând, în medie, circa 40% din cerere”, se arată în concluziile cercetării de specialitate.
Date recente publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) indicau, la nivelul anului 2018, un număr de 140.000 de angajaţi în industria IT din România, cea mai mare parte a acestora în Bucureşti (46%), Cluj (12%), Timişoara (9%) şi Iaşi (6%).
Analiza evidenţiază, în acelaşi timp, că stocul de birouri moderne din Bucureşti şi oraşele regionale (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov) se ridică la aproximativ 4 milioane de metri pătraţi, găzduind circa 350.000 de angajaţi din domenii diverse, precum IT, telecom, servicii financiare (bănci - asigurări), servicii profesionale (avocaţi - consultanţi), media etc.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național