Companiilor ar trebui să li se atribuie „ratinguri verzi”, recomandă BRI
Numărul 37-38, 22 sept.-5 oct. 2020 » Lumea în care trăim
Companiilor ar trebui să li se atribuie „ratinguri verzi”, comparabile cu scorurile de credit, pentru a le determina să își reducă emisiile de CO2, a apreciat Banca Reglementelor Internaționale, instituție denumită și banca centrală a băncilor centrale, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, un studiu publicat în raportul trimestrial al BRI arată că „obligațiunile verzi” nu au un impact de durată asupra intensității de carbon a firmelor, în condițiile în care, după o scădere inițială, această intensitate tinde să revină la nivelul anterior.
În consecință, BRI susține că un sistem de ratinguri care să fie concentrat pe eficiența generală de CO2 a unei companii și care să poată fi utilizat de investitori și decidenți pentru a putea compara firmele între ele ar oferi un mai bun stimulent.
„Pe ansamblu, nu există dovezi solide că o emisiune de obligațiuni verzi este asociată, în timp, cu o reducere a intensității de carbon la nivelul firmelor”, susțin cercetătorii de la BRI, care au studiat aproximativ 1.000 de firme. „Recompensarea reducerii intensității de carbon (cu un sistem de ratinguri) este o modalitate eficientă de a reduce emisiile de carbon la nivelul firmelor, fără a încuraja firmele să reducă activitatea economică sau să divizeze operațiunile”, adaugă cercetătorii BRI.
Sistemul actual de clasificare utilizează trei tipuri diferite de emisii, cunoscute sub denumirea de „scopes”. Scope 1 acoperă emisiile directe ale unei firme. Scope 2 se referă la emisiile indirecte ce sunt asociate cu generarea sau achizițiile de energie. Scope 3 acoperă toate celelalte emisii indirecte, precum cele din activitățile logistice, călătoriile de afaceri ale angajaților și sistemele de distribuție.
Guvernele din întreaga lume caută modalități prin care să folosească puterea piețelor financiare în lupta împotriva schimbărilor climatice. Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza o parte importantă a taxonomiei privind finanțarea durabilă, care va defini ce investiții pot fi considerate „verzi”, în timp ce băncile centrale caută și ele modalități prin care să recompenseze firmele cu comportament ecologic și să penalizeze poluatorii în cadrul programelor lor de achiziții de obligațiuni sau în operațiunile de creditare.
Banca Reglementelor Internaționale a propus un sistem cu zece trepte de rating, care ar începe de la GGGGG pentru cele mai „verzi” firme și ar ajunge la PPPPP pentru cei mai gravi poluatori.
„Stimulentele pentru firme ar trebui să fie aliniate cu obiectivele în materie de climă”, susține raportul BRI.
Înființată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI servește și ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituțiile de emisiune monetară și drept centru de cercetare economică și monetară. De asemenea, BRI acționează, printre altele, și ca agent sau mandatar pentru operațiunile financiare internaționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice