„Competența a fost, este și va fi totdeauna garanția afirmării pe piața serviciilor contabile”
Numărul 35-36, 8-21 sept. 2020 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Vasilica Norocea, contabil autorizat, membră a Filialei CECCAR Buzău
Alexandra Rizea: Vă propunem să evocați principalele etape din cariera dvs., astfel încât să reprezinte o nouă contribuție la conturarea evoluției profesiei contabile în țara noastră.
Vasilica Norocea: Mi-am început cariera cu mulți ani în urmă, la vârsta de 18 ani. Am îndrăgit această profesie și – de atunci și până în prezent – m-am preocupat permanent de pregătirea mea profesională. Sunt un contabil care și-a inceput activitatea la Fabrica de zahăr din Buzău, cu pixul și hârtia, fără computere, cu niște calculatoare de birou foarte zgomotoase, care se numeau ASCOTA și care făceau înmulțirea prin repetare, instrumente pe care noi le-am botezat... tractoare. În condițiile economiei de comandă, hipercentralizate, exercitarea profesiei se limita la un număr restrâns de operațiuni, standardizate, în funcție de indicatorii utilizați. Pregătirea profesională consta, deci, în repetarea acelor operațiuni, fără a putea influența „mersul” vieții economice și sociale. Erau în vigoare, desigur, unele cerințe pentru ocuparea unei gradații superioare sau a unor funcții mai bine remunerate. Cu toate acestea, cine își iubea profesia o practica cu toată responsabilitatea impusă și de criterii etice verificate în timp. După 1989, ni s-au deschis noi orizonturi, iar momentul decisiv l-a constituit renașterea CECCAR, organizația noastră profesională, tradițională, care, iată, în anul viitor va împlini venerabila vârstă centenară. În acest context, țin să subliniez că, în cariera mea, data de 29 iunie 1993 ocupă un loc special. Atunci am susținut examenul de acces pentru calitatea de membru al CECCAR. Am fost membru inactiv – așa era la acel moment – până la 10 iunie 2003, când am considerat că pregătirea mea profesională îmi permitea să desfășor o activitate independentă. Am dat apoi un alt examen, prin care am obținut calitatea de membru activ și am înființat o firmă de contabilitate, ca persoană fizică autorizată. Din acel moment și până în prezent am beneficiat, asemenea tuturor membrilor Filialei CECCAR Buzău, de numeroase programe de perfecționare continuă prin cursuri de specialitate, prin asigurarea de cărți și reviste de mare utilitate teoretică și practică, prin accesul la programele de instruire pe teme legislative, cu precădere cele fiscal-bugetare.
După acest excurs în timp și spațiu, vă propunem să abordați câteva aspecte care privesc adaptarea pregătirii la noile cerințe ale profesiei contabile, inclusiv cele care decurg din situația provocată de pandemia COVID-19.
Așa cum am mai relevat, Filiala CECCAR Buzău s-a preocupat și se preocupă permanent de pregătirea noastră profesională în funcție de cerințele economiei reale, atât în privința proceselor și fenomenelor care au avut loc la nivel național, cât și a celor județene. Am beneficiat de lectori foarte, foarte buni, care au înțeles solicitările noastre, izvorâte din practica nemijlocită, și le-au oferit un solid suport teoretic. În acest sens, se poate vorbi despre o veritabilă tradiție, care ne-a fost și ne este de mare folos, în această perioadă dificilă pe care o străbatem din cauza pandemiei de COVID-19. Cursurile de pregătire online și-au dovedit și își dovedesc eficiența în aceste condiții excepționale și, totodată, ne permit să ne însușim noile tehnologii care, neîndoios, vor marca tot mai puternic evoluția profesiei noastre.
Tocmai pentru că ați punctat acest aspect, vă rugăm să dezvoltați subiectul prin prisma importanței calității de membru al CECCAR.
Această calitate a facilitat și facilitează în primul rând racordarea pregătirii profesionale la cerințele în permanentă schimbare din economia națională și, în același timp, așa cum am mai remarcat, din economia județului Buzău. Am menționat, astfel, temeiul prestigiului și respectului de care ne bucurăm din partea clienților. Competența a fost, este și va fi totdeauna garanția afirmării pe piața serviciilor de profil. Calitatea de membru al CECCAR mi-a dat mie și colegilor mei un puternic sentiment de siguranță și curajul de a face față tuturor provocărilor acestei meserii foarte importante. Nicio firmă nu poate functiona fără contabil. În calitatea mea de membru al CECCAR, de profesionist contabil, am primit în practică elevi de la Liceul Economic din Buzău, pe care i-am indrumat conform temelor recomandate și cărora le-am prezentat avantajele profesiei noastre. Mulți dintre elevii practicanți au continuat studiile în acest domeniu, iar alții s-au afirmat în urma absolvirii studiilor în învățământul economic superior drept exponenți de prestigiu ai profesiei contabile. M-am bucurat pentru ei și pentru faptul că, împreună, nu am irosit timpul. Urmează să-i îndrum să devină și membri ai CECCAR.
Faptele și datele pe care le-ați prezentat ne permit să abordăm și teme care privesc perioada următoare, pornind tocmai de la sublinierile dvs. referitoare la situația excepțională în care ne aflăm în condițiile determinate, deopotrivă, de criza medicală și de cea economică.
În această perioadă grea, Filiala CECCAR Buzău ne-a ajutat prin intermediul comunicării online să fim la zi cu tot materialul legislativ, să cunoaștem operativ acțiunile pe care le inițiază, astfel încât, împreună, să putem contribui la realizarea obiectivelor comune. Sunt mândră de calitatea de membru al CECCAR și datorită faptului că, în împrejurări excepționale, organizația noastră profesională s-a dovedit la înălțimea menirii ei. Datorită acestui fapt, pot să lucrez în continuare independent, să mă bucur de respectul clienților și să am confirmarea utilității demersurilor mele în calitate de principal consilier economico-financiar al acestora. Nu pot să nu evoc, și în împrejurările actuale, faptul că am pornit în cariera mea de la pix și hârtie și, datorită CECCAR, prin pregătirea profesională continuă și susținută, am ajuns la momentul actual, când aproape totul este digitalizat. Sunt convinsă că acesta este drumul spre viitor, iar programele de activitate ale filialei sunt adaptate la cerințele erei digitale. Dacă ar fi să recurg la o formulă sintetică referitoare la tema centrală a interviului, pot afirma, cu toată convingerea, bazată exclusiv pe fapte, că organizația noastră profesională, CECCAR, face parte din viața mea. M-a ajutat mai ales când mi-a dat siguranță în valabilitatea, în eficiența activității mele, astfel încât atât profesional, cât și uman să-mi îndeplinesc obiectivele. Țin să mai remarc că, în Filiala CECCAR Buzău, sunt colegi foarte bine pregătiți, cu firme mari de contabilitate, iar acțiunile de socializare inițiate de filială ne-au permis și ne permit – acum, în primul rând online – să ne cunoaștem mai bine, să facem apel la experiențele fiecăruia, să transformăm provocările cu care ne confruntăm în noi și noi oportunități pentru exercitarea acestei nobile profesii. Actuala pandemie ne-a schimbat mult viața, deprinderile, comportamentele, iar tot ceea ce ne-a permis să depășim dificultățile ne insuflă încrederea că și în viitor vom situa activitatea noastră profesională la nivelul aprecierilor, al încrederii de care ne bucurăm în viața economică și socială a județului, a întregii țări.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național