Competență și performanță
Numărul 39, 2-8 oct. 2024 » La început a fost cuvântul...
Numeroase teme majore tratate de mass-media ar avea un impact pozitiv mult mai puternic dacă în toate cazurile s-ar manifesta suficientă grijă pentru acuratețea exprimării. Bunăoară, în editorialul unei publicații săptămânale se afirma că „specialiștii competenți în materie au reușit să rezolve în bune condiții și corect problema...”. Culmea ar fi ca „specialiștii” să fie... „incompetenți”, iar „bunele condiții” să nu includă „soluții corecte”. Însăși noțiunea de „specialiști” este inseparabilă de cea a „competenței”. Altfel, n-ar avea sens.
La fel, un reporter de radio constata că „performanța firmei reprezintă confirmarea rezultatelor deosebite obținute prin competență și profesionalism”. Această frază conține cel puțin două erori. „Rezultatele deosebite” nu sunt altceva decât „performanțe”, iar „profesionalismul” constituie exact un echivalent al „competenței”.
Mai reținem intervenția următoare a unui participant la o dezbatere televizată: „Rectitudinea morală reprezintă o componentă etică a unui mod competent de exercitare a profesiei”. În legătură cu acest exemplu se impun câteva observații. „Rectitudinea” este o trăsătură „morală” și, prin urmare, sintagma din fraza citată constituie un pleonasm pur. La rândul ei, „etica” definește totalitatea normelor din sfera „moralei”. Adică, avem de-a face cu încă un pleonasm. Fiind vorba în astfel de producții publicistice și despre „competență”, putem considera că este „etic” să se evite contraperformanțele lingvistico-logice de tipul celor semnalate. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane