Completări privind erorile ce pot fi corectate în situațiile financiare anuale depuse la MFP
Numărul 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017 » Curier legislativ
Operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial vor putea corecta și erorile referitoare la codul unic de înregistrare al entității raportoare în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP), potrivit unui act normativ emis recent de instituția menționată. Ordinul nr. 894/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 467/21.06.2017, completează în acest sens Procedura de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobată prin OMFP nr. 450/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ reglementează, totodată, și posibilitatea corectării erorilor determinate de completarea eronată a indicatorilor raportați prin formularul Bilanț/Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, dacă valoarea acestor indicatori poate fi dovedită de alte documente (de exemplu, act constitutiv din care rezultă valoarea capitalului social, contracte care prevăd scadența unor sume de plată etc.) și acest aspect este cuprins în declarația pe propria răspundere depusă de administrator.
Completările pe care le aduce OMFP nr. 894/2017 procedurii amintite vizează pct. 3, unde sunt prevăzute tipurile de erori ce pot fi corectate, cuprinse în situațiile financiare anuale și în raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial. Astfel, potrivit punctului citat, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronată a denumirii entității raportoare, a activității CAEN (denumire clasă CAEN și/sau cod CAEN), a formei de proprietate și a numărului de salariați și/sau a altor indicatori raportați prin formularul Date informative.
Reamintim că în urma unor modificări recente aduse OMFP nr. 450/2016, pentru elementele prevăzute la pct. 3 din procedură nu este prevăzut un termen maxim de corectare. Astfel, după cum se menționează în referatul de aprobare ce a însoțit OMFP nr. 894/2017 și la pct. 121 din procedură, pot fi corectate inclusiv erorile corespunzătoare raportărilor aferente exercițiilor financiare anterioare/anilor anteriori datei intrării în vigoare a actului normativ.
În cazul acestor tipuri de erori, potrivit modificărilor amintite aduse procedurii, situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale care cuprind informații corectate se pot depune până la termenul maxim de depunere a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale aferente exercițiului financiar/anului următor celui la care se referă situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori.
(Copyright foto: olegdudko / 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională