Concursul internațional „George Enescu”. Pe podium, înalta ținută artistică și virtuțile talentului
Numărul 20, 25-31 mai 2022 » Eveniment
Se află în plină desfășurare (până la 31 mai a.c.) faza online a actualei ediții a Concursului Internațional organizat în cadrul Festivalului „George Enescu”. Această fază înregistrează un veritabil record: peste o sută de participanți din 32 de țări. Consemnăm acest fapt din foarte multe motive, mai ales că nu este vorba doar despre o rampă de lansare a tinerelor talente de muzicieni, ci în special despre locul și rolul țării noastre în „concertul” european și mondial al culturii de cea mai înaltă calitate.
În primul rând, avem în vedere respectul deosebit față de conceptul de competiție, în cazul dat, în artă, însă, pe o arie mult mai largă, se pot emite considerații de interes pentru fiecare profesie. Regulamentul concursului a fost îmbunătățit în sensul sporirii exigenței, concurenții eligibili îndeplinind criterii deosebit de severe, de la ținuta artistică până la calitatea creațiilor.
În al doilea rând, se impune a sublinia că numărul-record de candidați din atât de multe țări de pe toate continentele întărește considerabil prestigiul concursului, făcând mai bine cunoscută în lume România, ca promotoare a celor mai ridicate cote ale artei autentice.
În al treilea rând, cele patru secțiuni ale concursului – vioară, violoncel, pian și compoziție – consacră un profil bine delimitat al competiției. Focalizarea pe specializările care se definesc prin cele mai frecvente și mai apreciate prestații ale soliștilor reprezintă – așa cum o atestă o îndelungată istorie națională și universală – cadrul organizațional și artistic cel mai favorabil performanțelor interpretative și componistice. Accentul se pune pe originalitate și pe atractivitate, ceea ce deschide drumul spre autoperfecționare, nu oricum, ci în relație directă cu publicul. Și această remarcă este valabilă pentru toate profesiile.
Nu mai puțin semnificativă este, în al patrulea rând, importanța stimulentelor. Tinerii selecționați în actuala fază a concursului vor fi invitați să vină la București în luna septembrie pentru a concura pe scena Ateneului Român, ca un pas esențial în consacrarea lor internațională, ca o posibilitate practică de acces la manifestări muzicale de pe mapamond. Desigur, contează și elementul financiar, respectiv premiile în valoare totală de 120.000 de euro.
Toate aceste aspecte, la care pot fi adăugate multe altele, sunt de natură a anticipa succesul demersului permanent propriu festivalului internațional „George Enescu”, și anume descoperirea și promovarea tinerelor talente, ca o ștafetă a generațiilor dedicate muzicii – una dintre cele mai înalte expresii ale geniului uman.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial