Condițiile care trebuie respectate în bazele sportive, la practicarea sporturilor în aer liber, la piscine, în sălile de fitness și aerobic, publicate în Monitorul Oficial
Telex » Știri 10 iulie 2020
Ordinul nr. 667/1236/2020 al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber de către sportivii de performanță, pentru reluarea activității de natație în bazinele acoperite și în aer liber din România, în vederea desfășurării de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați a activităților de pregătire fizică organizate în spații închise, respectiv desfășurării activităților de pregătire fizică în săli de fitness și aerobic a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 604 din 9 iulie 2020.
Actul normativ prevede, între altele, că bazele sportive trebuie să fie împrejmuite; fiecare punct de acces trebuie să fie păzit; trebuie să se facă triajul observațional al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportivă. Accesul va fi permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația; numărul maxim de utilizatori se va calcula în funcție de suprafața totală a spațiilor dedicate pregătirii, astfel încât fiecărei persoane să îi revină un spațiu de cel puțin 7 mp. Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis; prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă, care să îi conducă la spațiul de antrenament. Nu este permis accesul public la spațiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (dușuri, saună, sală de masaj, sală de mese etc.). Accesul la vestiare se va face cu respectarea distanței de siguranță: 2 m între utilizatori sau 4 mp pentru fiecare utilizator.
În ceea ce priveşte practicarea sporturilor individuale în aer liber, actul normativ interzice accesul spectatorilor la competiții pe perioada epidemiei de COVID-19. Toți participanții trebuie să fie supuși unui triaj epidemiologic și trecuți pe o listă nominală, pentru a facilita o eventuală anchetă epidemiologică. Trebuie să se asigure câte o sticlă cu apă potabilă, precum și un set individual de protecție pentru fiecare sportiv în parte, care să cuprindă măști medicale, batiste de unică folosință, șervețele pentru igiena mâinilor, gel dezinfectant, pahar de unică folosință etc. Hainele purtate de participanți trebuie depozitate în saci biodegradabili amplasați în coșuri marcate vizibil cu inscripția „obiecte pentru dezinfecție“. De asemenea, organizatorii trebuie să creeze condiţiile pentru a se respecta distanța socială de 2 m dacă nu sunt folosite echipamente de protecție care limitează posibilitatea răspândirii SARS-Cov-2.
Pentru activitatea de natație în bazinele acoperite și în aer liber, ordinul include o serie de măsuri specifice ștrandurilor și piscinelor exterioare, între care: pentru a intra în zona piscinei se va trece obligatoriu prin pediluviu/duș pentru spălarea picioarelor, care va conține apă tratată cu clor, respectând concentrația maxim admisă; în apă, fiecărui înotător trebuie să îi revină o suprafață exclusivă de cel puțin 12 mp.; accesul la tobogan, unde este cazul, se va face cu respectarea distanței de cel puțin 2 metri între persoane și evitarea supraaglomerării; şezlongurile vor fi așezate astfel încât să permită între ele o distanță de 2 metri în oricare direcție pentru persoane care nu fac parte din aceeași familie; accesul publicului se va face în baza unei programări prealabile, astfel încât să se poată respecta cumulativ condițiile din regulament.
În cazul sălilor de fitness, regulemantul prevede evitarea utilizarea aparatelor în regim de circuit și utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiași sesiuni de antrenament. De asemenea, la sălile de fitness şi aerobic în spaţii închise se vor delimita spațiile de exerciții, cu menținerea distanței fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane și asigurarea unui spațiu de minimum 7 mp/persoană în cazul exercițiilor anaerobe (pe aparate), respectiv de 2 m între oricare două persoane și asigurarea unui spațiu de minimum 10 mp/persoană în cazul exercițiilor de tip aerobic. Se va asigura aceeași distanță inclusiv între sportiv și personalul tehnic (antrenor, medic etc.). Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte și după fiecare utilizator. Cu excepția perioadei de desfășurare a activităților fizice intense, purtarea măștii este obligatorie pe toată durata prezenței în sală. După antrenament, este interzisă folosirea în comun a dușurilor, saunei și altor zone cu risc mare de transmitere a virusului. După terminarea antrenamentului se are în vedere intrarea eșalonată la vestiare, cu evitarea aglomerației și menținerea distanțării, respectând un spațiu de 4 mp pentru fiecare persoană. Vânzarea și/sau oferirea de gustări/băuturi în regim de autoservire nu este permisă; prin excepție, se permite funcționarea automatelor de băuturi răcoritoare și mâncare ambalată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile