Condițiile pe care o bancă de dezvoltare trebuie să le îndeplinească pentru a-și desfășura activitatea în România, în dezbatere publică
Telex » Știri 26 ianuarie 2022
Proiectul de Ordonanță pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor (MF). Potrivit documentului, băncile de dezvoltare au ca scop sprijinirea antreprenorialului, dezvoltarea socio economica și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare.
Potrivit inițiatorilor proiectului, prin acest act normativ se urmărește finanțarea domeniilor prioritare, contribuția națională la implementarea obiectivelor economice și strategice ale UE pe plan local și alinierea la practicile europene și internaționale în materie de finanțare a dezvoltării, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, identificarea disfuncționalităților pieței financiare și reducerea decalajelor de finanțare.
Băncile de dezvoltare oferă produse financiar-bancare în principal următoarelor categorii-țintă de beneficiari eligibili: ▪ întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderi, companii start-up și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare; ▪ unități administrativ-teritoriale, companii de utilități publice aflate în subordinea unităților administrativ- teritoriale; ▪ companii; ▪ universități, institute de cercetare-dezvoltare, entități publice socio-culturale, alte entități similare, întreprinderi sociale.
Băncile de dezvoltare sprijină beneficiarii eligibili în principal prin următoarele produse financiare: împrumuturi; garanții; investiții de capital de tip acțiuni și participații.
În desfășurarea activității, băncile de dezvoltare acordă atenție în principal următoarelor domenii și activități-țintă: activitatea economică desfășurată de întreprinderile mici și mijlocii; domenii și activități finanțate din fonduri europene; cercetare, dezvoltare și inovare; agricultură; proiecte mari de infrastructură care contribuie la dezvoltarea regională și națională; investiții strategice.
Înființarea și activitățile băncilor de dezvoltare se efectuează cu respectarea legislației în materie de ajutor de stat. În prezent – potrivit Notei de fundamentare a actului normativ – autoritățile române au inițiat procesul de notificare a Comisiei Europene (DG Concurență) privind măsura ajutorului de stat pentru înființarea viitoarei bănci naționale de dezvoltare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile