Conferința internațională privind modernizarea sistemului statistic european
Numărul 1, 29 martie - 4 aprilie 2016 » Breviar statistic
• În perioada 15-17 martie 2016, Institutul Național de Statistică a găzduit Conferința internațională privind modernizarea sistemului statistic european, organizată de consultanța spaniolă DevStat (Development of Statistics) prin José Cervera. Lucrările conferinței au fost conduse de Mariana Kotzeva, director adjunct Eurostat, la ele participând peste 100 de reprezentanți ai oficiilor de statistică ale tuturor statelor membre cu responsabilități în activități metodologice sau de punere în aplicare a proceselor de modernizare a statisticilor.
În cadrul conferinței s-au prezentat inițiative privind utilizarea tehnologiilor avansate de informare și comunicare (ICT) pentru colectarea și procesarea datelor, potențialul (Big Data) al datelor macro pentru compilarea informațiilor publice sau cum poate fi îmbunătățită eficiența comunicării rezultatelor statistice către utilizatori. Aceste inițiative impun ținerea pasului cu progresul din sectorul privat, unde companiile au capacitatea tot mai mare de a produce informații disponibile într-un timp mai scurt și mai ușor de utilizat. Statisticile oficiale sunt încă produse conform vechilor tehnologii, cu eșantioane mari de gospodării și întreprinderi care trebuie să completeze chestionare ample.
Dintre materialele care au stat la baza dezbaterilor, menționăm:
- Progresele în schimbul de date din diferite țări, cum ar fi comerțul exterior sau statisticile privind migrația (România, Spania);
- Utilizarea datelor de la senzori de trafic pentru a produce statistici de transport (Țările de Jos/Olanda);
- Dialogul pe web cu utilizatorii de statistici în scopul îmbunătățirii relevanței și calității datelor furnizate (Marea Britanie);
- Planurile de modernizare adoptate în mai multe birouri de statistică (România, Italia, Estonia, Slovenia).
• În luna ianuarie 2016, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, față de luna precedentă a scăzut atât ca serie brută cu 21,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,1%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 5,5%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 5,7%.
• În prima lună a anului, față de perioada corespunzătoare din 2015, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 6,7%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 8,8%.
• În luna ianuarie 2016, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, față de luna precedentă a scăzut atât ca serie brută cu 25,5%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,6%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 2,4%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,1%.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice