Conflictul din Ucraina ar putea reduce creșterea economiei zonei euro cu 0,3%-0,4%
Telex » Știri 28 februarie 2022
Economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, a afirmat, la reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE, că actualul conflict din Ucraina ar putea reduce creșterea economiei zonei euro cu 0,3% - 0,4% anul acesta, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, relatează Agerpres. Acesta a fost „scenariul mediu“ prezentat de Lane, la câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina, susțin sursele.
De asemenea, oficialul BCE a prezentat un scenariu sever, în care avansul economiei zonei euro se va reduce cu aproape 1% și un scenariu moderat, unde evenimentele din Ucraina nu au impact asupra blocului comunitar, acesta fiind considerat puțin probabil.
O sursă descrie calculele pentru estimările oficialului BCE ca „inexacte”, iar alta consideră că acestea sunt „în stadiu preliminar”, în timp ce o a treia crede că majoritatea datelor derivă din evoluțiile prețurilor materiilor prime.
Toate sursele au confirmat că Lane va prezenta estimări mai precise la reuniunea BCE din 10 martie, unde ar urma să se decidă viitorul programelor de stimulare.
Economistul șef al BCE nu a anunțat noi previziuni privind inflația, dar a declarat că va fi o creștere semnificativă a proiecțiilor pentru 2022.
Deși inflația a atins un nivel record în ultimele luni, BCE a revenit la angajamentul de a nu majora dobânzile anul acesta, dar a precizat că încheierea achizițiilor de obligațiuni trebuie să se producă înainte de orice creștere a dobânzii.
Potrivit unei estimări publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 5,1% în ianuarie, de la un nivel de 5% în decembrie. Este un nivel record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
Oficialii BCE ar putea să își modifice orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance) în luna martie, când vor dispune de un nou set de previziuni economice și își vor revizui programele de achiziții de obligațiuni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice