Conformitate și conformism
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » La început a fost cuvântul...
Faptul că unele cuvinte seamănă cu altele, mai ales sub aspect fonic, reprezintă un semnal suplimentar pentru manifestarea de maximă atenție față de modul în care le folosim, în special în spațiul public. Câteva exemple din mass-media sunt, credem, edificatoare. Astfel, într-o emisiune televizată s-a afirmat că „asigurarea conformității cu datele realității economico-financiare constituie o obligație chiar dacă nu corespunde integral și totdeauna propriei opinii”. Păi, tocmai aici găsim „miezul” problemei: nu poate exista „o opinie” valabilă dacă ea nu este „conformă” cu adevăratele stări de fapt din domeniul abordat.
De asemenea, întâlnim multe situații în care noțiunea de „conformism” este considerat drept sinonimă cu cea de atitudine „conformă”. O atestă și o apreciere dintr-un comentariu apărut într-o publicație cu profil economic: „Doar în situațiile în care exercițiile de conformitate nu coincid cu propriile convingeri, există suficiente justificări pentru a opta în favoarea părerilor proprii”. Or, nimic nu „justifică” eludarea datelor realității, „conformitatea” fiind incompatibilă cu „conformismul”.
La fel, într-o dezbatere radiofonică, unul dintre participanți s-a declarat „conformist convins”, deoarece „respectă totdeauna adevărul personal”. S-ar deduce și de aici că o atitudine „conformistă” ar fi dezirabilă, în pofida faptului că, prin definiție, se află în contratimp și contrasens tot cu datele realității. Prin urmare, concluzia se desprinde de la sine: „în conformitate” cu normele lingvistice și logice, se impune să nu fim „conformiști”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara