MyWIZ - Business în cloud
Sub semnul imperativelor prezentului și viitorului

Sub semnul imperativelor prezentului și viitorului

Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018  »  Congresul al XXII-lea al Profesiei Contabile

În zilele de 28-29 septembrie a.c. s-au desfășurat, la Palatul Parlamentului, lucrările Congresului profesiei contabile din România, ediția a XXII-a, având ca temă Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia – viitorul profesiei

Cuvântul de deschidere a fost rostit de președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil:

„Tema Congresului de astăzi se axează pe cele trei dimensiuni ale evoluției profesiei contabile, și anume gândirea integrată, globalizarea și tehnologia. Sunt trei dimensiuni asupra cărora noi, ca profesie, trebuie să ne aplecăm și să înțelegem că paradigma de lucru a acestei profesii, atât în ceea ce privește modelul de business, cât și modul de efectuare, se va schimba radical. Acest proces a și început. Este evident că, din punctul de vedere al mediului de afaceri, acest concept nou, de gândire integrată, schimbă puțin filosofia, în sensul în care crearea de valoare nu mai trebuie concentrată doar din perspectiva capitalului financiar, adică din cea a remunerării acționarilor. Trebuie luate în calcul toate celelalte capitaluri care folosesc la derularea și evoluția unei afaceri. Vorbim despre capitalul uman, capital tehnologic, mediu, societatea în ansamblul ei. Iată cum rolul mediului de business trece oarecum din mediul eminamente privat către interesul public. Aici, expertul contabil trebuie să aibă un rol important, acela de a facilita această trecere și, de ce nu, de a educa antreprenorii în această direcție. Se vorbește tot mai mult despre trecerea de la raportarea financiară la raportarea integrată.

Globalizarea este o certitudine astăzi. Mediul de afaceri fructifică din ce în ce mai mult efectul economiei de scară, în sensul în care, astăzi, businessurile sunt gândite pe volum și pe marjă adăugată mică. Este evident că această lipsă a granițelor afectează și profesia noastră. Apar din ce în ce mai necesare standardizarea internațională și, bineînțeles, trecerea și aplecarea profesiei noastre către contabilitatea managerială.

Profesionistul contabil trebuie să devină mâna dreaptă a antreprenorului deoarece, prin utilizarea tehnologiilor, acele taskuri mai puțin aducătoare de valoare adăugată pentru companie sunt preluate de tehnologie, iar noi va trebui să ne utilizăm competențele pentru a traduce, de fapt, cifrele pe care le obținem prin situațiile financiare într-un limbaj ușor de înțeles pentru antreprenori și, mai mult decât atât, să venim cu soluții concrete pentru stabilitatea și dezvoltarea afacerii.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne axăm pe tehnologie. Am văzut cu toții, societatea noastră devine din ce în ce mai dependentă de tehnologie și, cum este și firesc, profesia noastră trebuie să devină și ea mai dependentă de tehnologie. Așa cum am mai spus și în cadrul lucrărilor seminarului CILEA, nu trebuie să ne speriem, ci trebuie să vedem partea plină a paharului în sensul în care, în sfârșit, vom avea suficient timp să ne ocupăm de acele servicii cu valoare adăugată reală pentru mediul de afaceri și, aș spune eu, și pentru autoritățile și instituțiile care trebuie să reglementeze sistemul economic al țării noastre și la nivel global, astfel încât să se asigure dezvoltarea și performanța mediului de afaceri. Și, de ce nu, trebuie să avem grijă ca antreprenorii români să nu fie puși într-un con de umbră în competiția cu antreprenorii străini care beneficiază poate de mai mult know-how în ceea ce înseamnă partea de guvernanță corporativă și de management în afaceri.

Ce facem noi, ca profesie, în România? Suntem conștienți de toate aceste realități. Suntem conștienți că trebuie să ne schimbăm. Suntem conștienți că trebuie să luăm măsuri urgente pentru a răspunde cel mai bine solicitărilor mediului de afaceri, clienților noștri, dar și autorităților și instituțiilor de reglementare. Suntem ancorați în acest proces de schimbare. Avem mai multe direcții pe care le-am abordat, campanii de conștientizare și, bineînțeles, componenta de formare care încearcă să lărgească această arie de competență a expertului contabil către aceste noi domenii care poate au fost mult prea mult neglijate. Și pentru că acest lucru trebuie să-l facem public și pentru că imaginea noastră, a corpului profesional și a profesiei, este exprimată prin elementele de marketing, logo și slogan, am decis ca tradiția pe care o avem, fiind înființați în anul 1921, să o transpunem în realitatea zilei de astăzi și în viitor. Și tocmai de aceea, am decis, cu ocazia acestui eveniment, să lansăm și noua identitate a profesiei, respectiv a corpului nostru profesional.

ContaȚi pe Noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!”.

O nouă identitate vizuală a CECCAR

Cu prilejul evenimentului a fost lansată și noua identitate vizuală a organismului profesional. „Această nouă eră în profesia contabilă, faptul că CECCAR este conștient de necesitatea adaptării profesiei la era digitală, la globalizare și faptul că deja am început să întreprindem măsuri concrete în a ne adapta ca profesie au condus la adaptarea imaginii și logoului, pornind de la tradiție la realitatea de azi și la viitor. S-au introdus în logo elemente care să sugereze digitalizarea și globalizarea, fiind de fapt vorba despre o restilizare a logoului anterior în care caduceul tradițional, care reprezenta comerțul, a fost stilizat, adăugându-i-se elemente care să specifice cartea digitală și globul”, a anunțat președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, referitor la noua imagine a organismului profesional. Noul logo este însoțit și de sloganul „ContaȚi pe Noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!”.


Mesajele adresate Congresului: aprecieri privind activitatea CECCAR, dorința comună de a consolida colaborarea cu organizația profesională a contabililor români

În continuarea lucrărilor, mesaje de salut și de apreciere la adresa profesiei contabile și a experților contabili și contabililor autorizați au fost transmise de președintele României, Klaus Iohannis, Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanțelor Publice, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Ștefan Mihu – vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României, Vasile Cocoș – membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, Dantes Nicolae Bratu – inspector general de stat la Inspecția Muncii, Cristiana Doina Tudor – președintele Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS), George Constantin Păunescu – președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), Florin Jianu – președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Rachel Grimes – președintele International Federation of Accountants (IFAC); Gheorghe Florea – președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Eugen Dragoș Doroș – prim-vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF).

Mesajul președintelui României, Klaus Iohannis, prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale: 

„Felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în contextul Congresului dumneavoastră, un eveniment important pentru profesia contabilă din România, cea care servește la bunul mers al economiei noastre.

Activitatea membrilor CECCAR contribuie la asigurarea unui climat economic sănătos. Prudența și corectitudinea nu sunt simple cuvinte, ci principii de referință după care dumneavoastră vă conduceți și vă organizați activitatea.

Cu o tradiție de aproape 100 de ani în România, profesia de expert contabil are un rol esențial, prin sprijinul, soluțiile și îndrumarea oferite mediului de afaceri, alături de celelalte profesii din domeniul economic, cum sunt auditorii, evaluatorii, consultanții fiscali, cât și din domeniul juridic, cum sunt avocații și practicienii în insolvență. Aceste profesii liberale sunt definitorii pentru economia de piață și pentru performanțele acesteia.

Doar prin strânsa conlucrare între actorii mediului economic, atât din zona profesiilor liberale, cât și din cea direct productivă, România își poate consolida performanțele economice, prin convergența sustenabilă cu țările membre ale Uniunii Europene.

Marile trenduri globale ale digitalizării, ale tehnologiilor cloud sau ale inteligenței artificiale se fac simțite, mai repede decât credeau unii dintre noi, și în contabilitate. Inovațiile, precum optimizarea soluțiilor de înregistrare contabilă cu ajutorul inteligenței artificiale, reprezintă oportunități reale, care solicită flexibilitate și viziune. Astfel, salut alegerea inspirată a temei congresului de astăzi, pentru că viitorul sustenabil al profesiei dumneavoastră depinde în mod direct de aceste preocupări și direcții de acțiune.

Doamnelor și domnilor,

Perioada postcriză a fost una a provocărilor pentru economia noastră. În prezent, România înregistrează unele dintre cele mai înalte rate de creștere economică la nivel european. Cu toate acestea, se remarcă și adâncirea unor dezechilibre în planul sustenabilității macroeconomice.

Așteptările dumneavoastră și ale companiilor pentru care activați, de a vă desfășura activitatea într-un climat predictibil și sustenabil, sunt pe deplin îndreptățite. De aceea, nu trebuie să neglijați rolul pe care îl aveți, ca profesioniști, în a identifica și comunica soluții care să conducă la un astfel de climat.

Dumneavoastră știți foarte bine că nu este sănătos pentru o companie să se împrumute pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente. Același raționament poate fi extins și la nivelul economiei naționale. Alocarea resurselor în detrimentul investițiilor nu este un model sustenabil de dezvoltare economică. Mai devreme sau mai târziu, perpetuarea acestei abordări va conduce la limitarea oportunităților de creștere.

În acest sens, dezbaterea politicilor publice și a posibilelor soluții, cu seriozitate și responsabilitate, este nu doar un drept, ci și o obligație a tuturor actorilor politici și economici, iar cuvântul avizat al dumneavoastră este unul deosebit de important.

Doamnelor și domnilor,

În anul Centenarului, profesia dumneavoastră aniversează 97 de ani de activitate în România, iar perspectivele par promițătoare. Deși ne confruntăm în prezent cu o reducere importantă a numărului absolvenților de liceu, numărul studenților înscriși la programele de licență și masterat dedicate contabilității este totuși în creștere la marile universități din țară.

Buna pregătire și integritatea cu care vă exercitați profesia sunt active valoroase, care fac din CECCAR un brand recunoscut și respectat de mediul de afaceri din țara noastră, dar și de decidenții de politici publice.

Vă felicit pentru activitatea dumneavoastră și vă doresc mult succes în continuare!”


Mesajul ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici,
prezentat de Eleodor Mandreș, secretar de stat în MFP:

„Bună ziua doamnelor și domnilor!

Mulțumesc pentru invitația de a participa la acest important eveniment organizat de CECCAR, privind viitorul profesiei contabile.

Noile tendințe în afaceri și dinamica procesului de business întăresc rolul pe care îl joacă profesionistul contabil în economie. Astfel, dumneavoastră aparțineți unei profesii care, prin activitatea desfășurată, poate avea impact asupra încrederii în informațiile prezentate în situațiile financiare. Pentru a realiza performanțe economice sunt necesare soluții de prezentare a activității economice desfășurate, care să acopere din ce în ce mai mult nevoile de informații. Acest lucru este valabil atât pentru dumneavoastră, profesioniștii contabili, cât și pentru noi, cei care elaborăm reglementările contabile.

În acest sens, Ministerul Finanțelor Publice colaborează și se află în dialog permanent cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituțiilor și autorităților publice, cu CECCAR, precum și cu celelalte organisme profesionale în spiritul respectului reciproc pentru crearea unui mediu de afaceri deschis și stimulativ pentru dezvoltarea economică.

Un mediu economic în schimbare aduce provocări care impun măsuri legislative și soluții corespunzătoare problemelor practice. De aici procesul continuu de dezvoltare și perfecționare care caracterizează atât activitatea Ministerului Finanțelor Publice – în calitate de instituție cu atribuții de reglementare în domeniul contabilității –, cât și activitatea dumneavoastră, în calitate de practicieni.

Informațiile furnizate prin situațiile financiare întocmite de dumneavoastră stau la baza multor decizii cu implicații în viața economică și socială. De aceea consider că procesul de consolidare a încrederii în profesia contabilă și exercitarea acestei profesii în mod independent trebuie să reprezinte în continuare preocupările de bază ale CECCAR.

Ministerul Finanțelor Publice apreciază implicarea membrilor CECCAR în procesul formulării de propuneri în direcția perfecționării cadrului de reglementare din domeniul procedurii fiscale și al reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici. În acest sens, MFP salută colaborarea permanentă cu CECCAR – organismul profesional al experților contabili și contabililor autorizați –, aspect evidențiat și de prezența mea astăzi alături de dumneavoastră.

În final, îmi manifest convingerea că actuala colaborare între Ministerul Finanțelor Publice și CECCAR va continua și pe viitor și închei prin a vă ura, în numele meu și al instituției pe care o reprezint, mult succes în activitatea pe care o desfășurați”.


Mesajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române,
 prezentat de președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil:

„Felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pentru organizarea celei de-a XXII-a ediții a Congresului profesiei contabile. Este un fapt istoric că profesia contabilă a fost, în România, de o vârstă cu tatăl meu, Regele Mihai I. În cei 97 de ani de existență, profesia a crescut ca un vlăstar, cu un început plin de vitalitate în perioada interbelică, atunci când s-a aflat în avangarda științei contabile europene, urmat de o perioadă grea prin tenebrele comunismului, pentru a renaște în anul 1992 într-un sistem modern, adaptat realității societății noastre.

Contabilitatea și auditul, de multe ori denigrate ca plictisitoare, prea complexe sau inutile, sunt de fapt două necesități esențiale ale organizării economice a societății. Întreaga știință contabilă, pentru a explica evoluția societății umane, are la bază rezultatele sintetice ale activității de contabilitate, și își verifică postulatele în raport de acestea. Fără contabilitate nu putem desluși realitatea fluxurilor financiare, nu putem aprecia obiectiv randamentul unei întreprinderi, și nu avem cheile de verificare a activității organelor de conducere ale oricărei entități.

Profesia contabilă poate și trebuie să contribuie la întărirea disciplinei economice, oferind informații obiective și corecte despre companii și bugetele publice. Numai reconsolidând încrederea și predictibilitatea între partenerii economici putem da avânt investițiilor și proiectelor pe termen mediu și lung.

Doresc Congresului profesiei contabile să aibă parte de lucrări productive și să se aplece asupra contribuției pe care această profesie o poate avea la dezvoltarea societății noastre”.


Mesajul senatorului Ștefan Mihu, vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital

 „Stimați oaspeți,

Dragi colegi,

Sunt deosebit de onorat să vă transmit, din partea Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României, multă sănătate, noroc, bucurii în familie și multe realizări în activitatea dumneavoastră profesională.

Succes lucrărilor Congresului profesiei contabile din România!

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este organizația profesională care în ultimii ani a devenit un factor activ în elaborarea proiectelor de lege specifice activității economico-financiare, o voce importantă în colectivul consultativ din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Temele abordate la Congres – gândirea integrată, globalizarea, tehnologia – arată că organismul nostru profesional se preocupă de dezvoltarea permanentă a competențelor profesionistului contabil care să îi permită furnizarea de servicii la un înalt nivel de calitate.

Vă doresc succes în tot ceea ce întreprindeți, iar partenerilor noștri din economie le reamintesc sloganul nostru: ContaȚi pe noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!”


Mesajul deputatului Vasile Cocoș, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci

 „Doamnelor și domnilor,

Vin astăzi aici, în fața dumneavoastră, în dublă calitate: de expert contabil și de membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Cu ocazia celei de-a XXII-a ediții a Congresului profesiei contabile din România, am plăcerea și onoarea de a transmite tuturor profesioniștilor contabili din România succes în nobila activitate pe care o desfășurați într-o lume a afacerilor în continuă evoluție și în contextul unui mediu de reglementare volatil pe fondul digitalizării. Digitalizarea este unul dintre cele mai vizibile fenomene, iar evoluția sa este extrem de rapidă. Prin adoptarea tehnologiilor digitale, respectiv prin folosirea tehnologiei pe scară tot mai largă, pentru stocarea și procesarea, căutarea și regăsire a informațiilor între utilizatorii online, digitalizarea este un fenomen profund, cu puternice implicații în toate domeniile.

Cu ocazia acestui eveniment, mulțumesc conducerii CECCAR, domnului președinte, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, pentru contribuția la perfecționarea unor reglementări fiscal-contabile din cadrul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. În acest sens, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a sprijinit și va sprijini în continuare activitatea CECCAR, dezbătând și aprobând reglementări în acest domeniu.

Ne dorim ca în continuare CECCAR să fie unul dintre partenerii de bază ai comisiei pentru îmbunătățirea cadrului financiar-contabil și fiscal.

În numele meu și al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților doresc succes lucrărilor Congresului profesiei contabile din România și realizări profesionale tuturor profesioniștilor contabili din România”.


Mesajul inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, Inspecția Muncii

„Felicităm CECCAR pentru întreaga activitate și vrem să spunem că după 97 de ani de activitate, am aflat astăzi că un reprezentant al Ministerului Muncii a semnat actul de înființare. Deci tradiția dintre noi este urmată și sper că va fi o colaborare fructuoasă în continuare. Mulțumim și mult succes Congresului!”.


Mesajul președintelui ASPAAS, Cristiana Doina Tudor

„Domnule președinte,

Onorați invitați și dragi membri ai profesiei,

Sunteți membrii unei profesii frumoase, mândre, cu o tradiție îndelungată, care a parcurs un drum lung de la vremurile lui Luca Pacioli și până astăzi, când vorbim de cloud computing și era digitală și aprofundăm zilele acestea, în cadrul acestui minunat eveniment.

În tot acest răstimp, profesia contabilă și-a câștigat și menținut un rol și un loc privilegiat de liant între mediul de afaceri și stat pentru care suntem cu toții recunoscători, pentru treaba bună pe care o facem. Sunteți exact acolo unde trebuie, ca să nu se poată fără voi. Mai mult, într-un mediu global din ce în ce mai frământat, vulnerabil în fața crizelor de orice fel, fie diplomatice, fie economice, încrederea este poate cel mai de preț activ la scară globală, iar, în viziunea colectivă, când vine vorba de mediul economic, profesia contabilă este sinonimul încrederii. Este o mare mândrie, o mare responsabilitate de care vă achitați cu brio în fiecare zi și vă felicit, din nou, pentru aceasta. Mai mult, nu se poate să nu remarcăm faptul că în România  profesia contabilă, prin organismul profesional, și-a recâștigat locul, imaginea, puterea pe care le merită. Suntem siguri că de acum încolo, întotdeauna, profesia se va remarca doar prin valorile sale.

Pentru că reprezint o instituție tânără, reglementator și supraveghetor al profesiei înrudite, auditul statutar, țin foarte mult să mulțumesc CECCAR, organismului profesional care ne-a sprijinit și ne-a fost un partener de încredere într-o perioadă de început, în care suntem în construcție, când încă învățăm. Ne bazăm pe dezvoltarea parteneriatului nostru și pe faptul că vom construi împreună pentru beneficiul membrilor ambelor profesii cum, de altfel, este și normal.

Așadar, felicit organismul profesional și profesia contabilă pentru multiplele realizări evidente!

La mulți ani, România! La mulți ani, contabili români! Și la mulți ani profesiei. Și da, contăm pe dumneavoastră și contăm cu dumneavoastră întotdeauna!”.


Mesajul președintelui UGIR, George Constantin Păunescu

 „Vă privesc cu tot sufletul și cu tot respectul.

Dumneavoastră știți care sunt opinia, părerea și, dacă vreți, adevărata mea credință în profesia dumneavoastră. Am spus și repet cu orice ocazie, dumneavoastră sunteți apărătorii sănătății noastre, a activității noastre, a întreprinzătorilor. Vă mulțumesc foarte mult pentru tot ceea ce faceți pentru întreprinzători. Sunt bucuros că și astăzi sunt aici și sper să fiu cât mai mult alături de dumneavoastră, să mă bucur de ceea ce faceți dumneavoastră.

Vă doresc mult succes în tot ceea ce întreprindeți și, mai ales, în activitatea aceasta deosebită, de a apăra interesele întreprinzătorilor.

Tot respectul și «La mulți ani!».”


Mesajul președintelui CNIPMMR, Florin Jianu (extrase)


„Bună ziua!

Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră.

Și eu consider, precum domnul președinte Păunescu, că dumneavoastră sunteți medicii economiei. Economia încă rezistă datorită dumneavoastră, datorită contabililor care muncesc zi de zi alături de întreprinzători.

Vin alături de dumneavoastră în fiecare an, lucrez împreună cu domnul președinte, ne luptăm pentru mediul de afaceri, din orice poziție suntem: guvernamentală, reprezentanți ai mediului de afaceri, mediu de afaceri și așa mai departe.

Vă felicit pentru tema pe care ați ales-o! Într-adevăr, o temă de mare importanță. Gândirea integrată este extrem de importantă. Cred că ar trebui să ne uităm mai mult la ceea ce se întâmplă la nivel global.

În al doilea rând: globalizarea. Globalizarea este, la fel, extrem de importantă atât pentru profesia dumneavoastră, cât și pentru întregul mediu economic. Și aici mi-aș permite să vă recomand să încercați să le transmiteți celor cărora le țineți contabilitatea să gândească afacerile global, să gândească piața dacă nu la nivel global, măcar la nivel european. Datele din Carta albă a IMM-urilor arată că numai 2 din 10 întreprinzători români au oarecare activități cu privire la export, respectiv import. Cred că este și rolul dumneavoastră să îi educați pe întreprinzători în ceea ce înseamnă globalizarea. Vă lansez invitația de a dezvolta împreună un viitor proiect pentru ceea ce înseamnă internaționalizarea afacerilor românești, pentru că am interacționat de foarte multe ori cu colegii dumneavoastră din țară și am văzut că preocupările sunt aceleași  pentru mediul de afaceri și atunci cred că ar trebui să ne unim forțele pentru a deveni mai puternici.

În ceea ce privește tehnologia cred că nu mai avem ce adăuga în privința importanței tehnologiei. Noi ne luptăm pentru politici publice care să însemne un proces complex și total de digitalizare, astfel încât, la un moment dat, instituțiile statului să nu mai interacționeze în nici un fel cu contabilii, în primul rând, cu mediul de afaceri. Procesul de digitalizare înseamnă o interacțiune modernă, o interacțiune care salvează timp, care este mult mai eficientă.

Îmi place sloganul pe care l-ați ales pentru CECCAR.

Vă mulțumesc și mult succes!”


Mesajul video al președintelui IFAC, Rachel Grimes


Mesajul Președintelui Accountancy Europe, Edelfried Schneider

„Stimate Președinte Șova, Stimate Președinte Gil,

Dragi prieteni de la CECCAR, distinși oaspeți,

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa Congresului profesiei contabile din România, aflat la cea de-a 22-a ediție, sărbătorind 97 de ani de istorie a profesiei: aceasta este o mare realizare!

Având în vedere că acest congres sărbătorește atât prezentul, cât și viitorul, relația dintre CECCAR și Accountancy Europe se potrivește perfect. Împreună suntem nerăbdători să primim provocările și oportunitățile care ne așteaptă și să lucrăm împreună pentru a maximiza rezultatele.

În urmă cu 22 de ani, în anul 1996, CECCAR s-a alăturat familiei Accountancy Europe. Apreciem foarte mult angajamentul vostru continuu la nivel european și internațional.

Doresc, de asemenea, să-i mulțumesc lui Florin Toma pentru dăruirea sa în reprezentarea profesiei din România în cadrul Accountancy Europe timp de mai bine de 15 ani. A fost o plăcere să lucrez cu el în boardul nostru în ultimii 4 ani și îi doresc numai bine în demersul de a deveni președinte adjunct începând cu anul 2019, ceea ce va conduce la asumarea președinției pentru mandatul 2021-2022.

Florin este un susținător foarte priceput al perspectivei IMM-urilor, care este un subiect de suflet pentru mine în calitate de practician IMM în ultimii 40 de ani. În ceea ce privește tema conferinței dumneavoastră este relevant faptul că digitalizarea are un impact major asupra profesiei contabile și nu cândva, în viitorul îndepărtat, ci acum. Unii pot vedea automatizarea și inteligența artificială drept riscuri. Eu le consider drept oportunități de asemenea și pentru firmele mari.

Calculatoarele ne vor ajuta să analizăm cantități mari de date, o activitate repetitivă automatizată, și vor facilita comunicarea cu clienții noștri, însă factorul uman rămâne esențial. Profesia noastră nu este doar despre numere, este despre construirea încrederii în societate, furnizarea de raționament profesional dincolo de expertiza tehnică și promovarea de principii etice puternice, lucruri pe care calculatoarele nu le pot face fără noi. Haideți să îmbrățișăm schimbarea și să folosim tehnologia drept un instrument pentru a furniza servicii mai bune clienților noștri.

Încă o dată felicitări pentru profesia dumneavoastră orientată către viitor și deschisă relațiilor internaționale și vă doresc o conferință plină de inspirație”.


Mesajul prim-vicepreședintelui Camerei Consultanților Fiscali, Eugen-Dragoș Doroș

„Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru invitație! Îmi aduc aminte că am fost de mai multe ori aici, dar din mai multe posturi. Nu sunt primul care a venit să vorbească de la acest pupitru care a trecut și prin partea publică, care a avut de a face atât cu administrația publică, cât și cu mediul de afaceri, ca să își dea seama din toate părțile ce înseamnă această profesie și care este utilitatea ei socială.

Dar, când mă gândeam la aceste aspecte, mi-am adus aminte că la Ziua Națională a Contabilului Român din acest an am vorbit despre misiunea socială a profesiei noastre.

Doresc să vă vorbesc puțin despre tema Congresului, Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia – viitorul profesiei. Este un pic de sperietoare care se plimbă acum prin toate profesiile. Domnul avocat Gheorghe Florea, președintele UNBR, vorbea mai devreme despre profesia de avocat, de cea de contabil, de auditor, de consultant fiscal, toate aceste profesii care suportă un grad mare de automatizare. Artificial intelligence, roboți, totul se întâmplă în doar câțiva ani. Cum va arăta profesia noastră peste câțiva ani, nimeni nu știe. Nu știm unde ne vom găsi, dar ne așteptăm la ce este mai rău. Cred că de fapt, aceasta este o chestiune pe care aș vrea să o lămuresc puțin din punctul meu de vedere, să vă spun la ce mă aștept eu să se întâmple și cum cred eu că sta lucrurile în toate profesiile acestea care privesc servicii sociale profesionale.

Dar să vorbim acum de cele economico-financiare și juridice pe care le am prezente aici. Perspectiva din care m-am gândit este cea de părinte. Fata mea are zece ani. Am fost prezent la o sesiune de comunicări la care au participat cercetători din domeniul auto care, după toate discuțiile lor, mi-au spus că, peste opt ani, când va trebui să susțină fata mea examenul pentru obținerea permisului de conducere auto nu va mai fi nevoie de acest act. Pentru că dumnealor la asta muncesc, la așa-numitele self driving cars. Fiica mea nu va mai avea nevoie de carnet de conducere pentru că se va deplasa cu un autoturism care se va conduce singur. Și asta în doar opt ani de zile. Nu știu dacă această perspectivă vă liniștește sau vă creează o angoasă și mai mare. Dar pe mine m-a făcut să mă gândesc la ce se va întâmpla cu profesia noastră, că tot fata mea m-a chemat la ea la școală, la un eveniment unde a trebuit, ca părinte, să le explic copiilor ce fac eu zi cu zi. Eu sunt consultant fiscal. Încercați dumneavoastră să le spuneți unor copii de nouă ani ce face un consultant fiscal sau un contabil. E ceva foarte plictisitor și foarte arid, dar, până la urmă, dacă vrei să explici profesia aceasta în cuvinte simple, ca să le înțeleagă un copil, de fapt ajungem la ceea ce cred că va fi profesia aceasta peste câțiva ani, atunci când poate fata mea o să ajungă și ea să profeseze în acest domeniu. Și mă leg aici de o explicație care nu-mi aparține, ci este a unui domn profesor de la Universitatea Politehnică, matematician, care se ocupă în momentul acesta de creierele talentate și care a spus astfel: „În lumea aceasta, nu vă temeți de tehnologie, pentru că trebuie să o folosim”. După cum spunea și doamna președinte IFAC, Rachel Grimes, în lume, în momentul acesta sunt 8.000 de specializări. Un om capabil devine specialist într-unul din cele 8.000 de domenii, un om foarte capabil poate și în două, iar un om care este aproape genial sau poate chiar e, în trei sau patru, dar mai mult nu pentru că avem o cantitate de informații și doar pe aceea o putem absorbi.

Ca noi să acumulăm această cantitate de informație, trebuie să petrecem 10.000 de ore. 7.000 dintre acele ore sunt în calculator și eu nu mai trebuie să le știu. Trebuie să petrec restul de 3.000 de ore ca să știu ce este în calculator și cum să le folosesc. În momentul acesta eu pot petrece 3.000 de ore, până la 10.000 de ore, ca să devin din start, singur, specialist în trei domenii cel puțin. Dacă sunt capabil, în șase, și dacă sunt foarte capabil în zece. Pentru că trebuie să folosesc calculatorul cu celelalte cunoștințe pe care le are și eu să pot să jonglez, în termeni pozitivi, toate aceste cunoștințe și să dau un produs integrat clientului meu. Deci, dacă mă întrebați pe mine, eu cred că fata mea, dacă va dori, va putea peste nouă ani să fie expert contabil, consultant fiscal, auditor și avocat, la un loc. Și acesta nu este un lucru rău. Spre asta cred că ne îndreptăm și trebuie să ne adaptăm.

Vă mulțumesc și vă doresc «La mulți ani!»”.

Analize realiste, încredere în viitorul profesiei contabile

Congresul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în următoarele paneluri:

Panelul I – Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia - viitorul profesiei, al cărui moderator a fost prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele Consiliului Superior (CS) al CECCAR; Speakeri: Alexandra Lazăr – director, Direcția de legislație și reglementări contabile, Ministerul Finanțelor Publice; Philippe Arraou – membru în Consiliul IFAC, președinte de onoare Conseil Supérieur de l'Ordre des Experts-Comptables (CSOEC) Franța, prim-vicepreședinte Comité de Integración Latino Europa-América (CILEA) și președinte European Tax Adviser Federation (ETAF); Robert Stenhouse – președinte adjunct Association of Chartered Certified Accountants (ACCA); Laura Ștefan – Manager, Specialist sales, Commercial Business, Development, Mastercard;

Panel internațional în cooperare cu ETAF: Fiscalitatea în economia digital, moderat de prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele CS al CECCAR; Speakeri: Philippe Arraou – membru în Consiliul IFAC, președinte de onoare Conseil Supérieur de l'Ordre des Experts-Comptables (CSOEC) Franța, prim-vicepreședinte Comité de Integración Latino Europa-América (CILEA) și președinte European Tax Adviser Federation (ETAF); Maria-Iulia Sobolevschi-David – vicepreședinte, Camera Consultanților Fiscali; Adrian Groșanu, președintele Filialei CECCAR Cluj;

Panelul II: Creșterea relevanței cadrului de raportare în contextul actual, moderat de conf. univ. dr. Marcel Vulpoi – Academia de Studii Economice (ASE) București; Speakeri: Ioana Bădescu – membru în Consiliul Superior al CECCAR; Laurențiu Dodocioiu – director Direcția metodologie, contabilitate, instituții publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice; Aurel Andrei – președintele Filialei CECCAR București; Prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget – președintele Filialei CECCAR Timiș.

Vom reveni în numerele viitoare ale publicației noastre asupra dezbaterilor din fiecare panel.

„Toate aceste provocări – tehnologia, globalizarea, gândirea integrată – nu trebuie să ne sperie, ci trebuie să ne mobilizeze pentru a găsi soluții”

Concluziile discuțiilor celei de-a XXII-a ediții a Congresului profesiei contabile din România, prezentate de președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, expert contabil, s-au referit la necesitatea adaptării activității profesioniștilor contabili la era digitală, la cerințele businessului, pentru a-i furniza acestuia servicii integrate, care să îi poziționeze „la dreapta antreprenorului”, pentru a-i ghida direcțiile de acțiune ale acestuia, astfel încât rezultatul să fie dezvoltarea afacerii. Și tocmai acesta este motivul pentru care CECCAR vine în sprijinul membrilor cu programe de pregătire profesională adaptate actualității economice și sociale, urmând ca, potrivit declarațiilor președintelui CS al CECCAR, paleta acestora să fie extinsă în scurt timp.

Totodată, concluziile Congresului au evidențiat faptul că schimbările pe care le trăim fac ca paradigma de gândire anterioară să nu se mai regăsească în noul context, însă aceste modificări nu afectează și fundamentele raționamentului profesioniștilor contabili, iar sistemele ce trebuie să fie implementate trebuie să fie adaptate la cultura fiecărui popor, pentru ca rezultatele să se reflecte în progresul economiei.

De asemenea, discuțiile din paneluri au arătat importanța implicării profesiei contabile în domeniul fiscal. „Ca membri ai ETAF, suntem în mijlocul problemelor care frământă astăzi Europa. Este foarte important că avem mijloacele care să ne permită ca în urma consultărilor interne ale membrilor ETAF să propunem Comisiei Europene politici, moduri de abordare, modificări”, a declarat președintele CS al CECCAR.

Temele abordate pe parcursul celor două zile preocupă nu doar profesioniștii contabili din România, ci întreaga comunitate. „Toate aceste provocări – tehnologia, globalizarea, gândirea integrată – nu trebuie să ne sperie, ci trebuie să ne mobilizeze pentru a găsi soluții”, a subliniat Robert Aurelian Șova, în încheierea lucrărilor.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.