Conjunctural și peren
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » La început a fost cuvântul...
Într-o manieră benefică mass-media abordează, tot mai des, teme de larg interes, prntre care cele referitoare la termenele scurte, medii și lungi, raportate la prioritățile economico-sociale. Bine ar fi, însă, ca în aceste demersuri publicistice să se manifeste și grija corespunzătoare față de respectarea proprietății noțiunilor utilizate. Așa, de exemplu, într-o relatare a unui post de radio se afirma că „situația conjuncturală a momentului actual impune luarea în considerare a semnalelor emise în prezent”. În acest caz avem de-a face cu câteva pleonasme „pure”, întrucât „conjunctura” vizează tocmai „situația” de la un „moment” dat, iar „semnalele din prezent” constituie exact un element... „conjunctural”.
Erori asemănătoare a conținut un comentariu din presa tipărită: „Fără să aibă un caracter peren, fenomenele actuale sunt expresia unei conjuncturi”. Or, însăși definiția cuvântului „peren” (adică ceva cu o durată lungă) privește existența unui proces, a unui fenomen opus noțiunii de „conjunctură”.
La rândul său, un participant la o dezbatere TV a subliniat că „în adoptarea deciziilor pe termen scurt este obligatoriu să pornim de la împrejurările cu care ne confruntăm în prezent, sub impactul conjuncturilor actuale”. Citind această frază, avem suficiente temeiuri să ne întrebăm: care ar fi deosebirea dintre „conjunctură”, „împrejurările actuale” și „caracteristicile prezentului”? Niciuna. În raport cu cele trei exemple putem conchide că, pentru claritatea mesajelor din mass-media, erorile – fie ele și numai „conjuncturale” – confirmă cerința „perenă” de a se respecta, fără derogări, toate regulile exprimării corecte. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane