„Consider că trebuie să promovăm larg noile tehnologii, însă fără să subapreciem rolul decisiv al factorului uman”
Numărul 28-29, 24 iulie - 6 august 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Oana Pastramă, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Dâmbovița
Alexandra Rizea: Vă propunem să deschidem interviul cu o trecere în revistă a principalelor etape ale afirmării dvs. profesionale, mai ales în calitatea de membru al CECCAR.
Oana Pastramă: Profesia contabilă a fost, în cazul meu, singura care m-a atras încă înainte de a termina ciclul gimnazial. Deși pare un paradox, cu toate că n-am manifestat niciodată o pasiune pentru matematică, contabilitatea a fost și este o provocare pentru mine, reprezentând sfera de activitate în care rigoarea, exactitatea, inclusiv prin cuantificare, se află în centrul profesiei, fiind definitorii atunci când dorești să te autodepășești. Am început să fac cunoștință cu tainele contabilității încă din liceu, când vedeam imposibilă învățarea atâtor cifre pe de rost. Am avut noroc cu profesoara mea, Luminița Popescu, care, cu multă răbdare, cu explicații detaliate, ne-a ajutat să cunoaștem și să devenim „prieteni” cu fiecare cont, experimentând situații reale prin intermediul monografiilor contabile. Practic, de aici a început incursiunea mea în domeniul contabilității, un drum în care am plâns, am râs, am vrut să renunț, am fost supărată, am căutat să înțeleg percepția oamenilor asupra profesiei noastre, pentru ca, în final, să hotărăsc să-mi însușesc această profesie cu toate mijloacele pe care le-am avut la îndemână: argumente legale, argumente personale, educarea clienților, „traducerea” limbajului contabil pentru oamenii de rând cu ajutorul buletinelor informative transmise clienților cabinetului prin intermediul mijloacelor de comunicare, prin explicații nenumărate, repetate, astfel încât să fiu sigură că mesajul a fost înțeles așa cum trebuie. Cel mai important este că nu am renunțat. Am căutat ca prin perfecționarea mea – în prezent fiind spre finalul studiilor doctorale în domeniul contabilității – să ajut, atât cât se poate, ca antreprenorii să înțeleagă importanța demersurilor noastre profesionale pentru succesul propriei lor afaceri.
În ce măsură experiența dvs., marcată de datele și faptele evocate, v-a permis să faceți față cerințelor impuse de procesul de tranziție spre economia de piață, contribuind, astfel, la propria perfecționare profesională?
În ceea ce privește evoluția profesiei contabile, este incontestabil faptul că realitățile economico-sociale i-au determinat cursul ascendent. Sunt multe de spus în această privință, dar mă voi rezuma la un singur exemplu. Cum este cunoscut, demersurile CECCAR au determinat, în plan legislativ, actualizarea formularului 010, care prevede că antreprenorii sunt obligați să declare dacă au sau nu contabil, precum și datele de identificare a acestuia, astfel încât să se elimine piața neagră din domeniul nostru de activitate. Este parte a unui proces complex de conștientizare în mediul de afaceri a importanței pe care o are contabilitatea pentru fiecare firmă. Din fericire, în activitatea mea mă bucur de încrederea și aprecierea clienților, ceea ce arată că nu numai în cazuri individuale, ci și pentru comunitatea noastră profesională, în întregul ei, este esențial să acționăm cu competență și responsabilitate. Clienții au văzut, din interacțiunea pe care o avem săptămânal sau zilnic, că legea este lege, iar respectarea acesteia, în primul rând de către profesioniștii contabili, reprezintă și pentru ei cel mai bun exemplu, deoarece, în ultimă instanță, este în folosul lor.
Vă rugăm, în contextul menționat, să prezentați ceea ce a fost și este mai important în activitatea Filialei CECCAR Dâmbovița privind răspunsul dat la cerințele membrilor legate de perfecționarea profesională, de menținerea și consolidarea pozițiilor, a prestigiului profesioniștilor contabili din județ.
În ceea ce mă privește, apreciez în mod deosebit faptul că activitatea Flialei CECCAR Dâmbovița a fost și este una îndreptată permanent către membri. Legătura între noi și filială a fost totdeauna una interactivă, mai ales prin intermediul cursurilor la care participăm. Consider că în aprecierea activității unei filiale contează, în mod cu totul deosebit, calitatea omului învestit cu responsabilități civice importante. În același timp, trebuie să subliniez rolul pozitiv al filialei în asigurarea participării membrilor la activitățile CECCAR la nivel central. Sintetizând aprecierile mele, consider că, în filiala noastră, conducerea pe care am ales-o este apropiată de membri, interesată să contribuie la îmbunătățirea continuă a calității serviciilor pe care le prestăm, în permanent dialog cu noi. Acest fapt are o importanță deosebită: să simți că un organism profesional îți este alături în activitatea cotidiană, inclusiv atunci când apar diferite situații de ordin personal, în viața de zi cu zi.
Cum a contribuit și contribuie Filiala CECCAR Dâmbovița la întărirea colaborării cu alte organizații profesionale, cu autoritățile locale, cu antreprenorii la dezbaterile organizate în vederea valorificării resurselor care permit accelerarea dezvoltării economice și sociale a județului?
Referitor la colaborarea filialei Dâmbovița cu autoritățile locale, pot spune că de fiecare dată când legislația a fost modificată, iar noile prevederi au necesitat lămuriri suplimentare, noi, membrii CECCAR, am avut prilejul să le discutăm cu reprezentanți ai ANAF, ITM din județ, prin mesele rotunde organizate de filială. Mai mult, au existat situații ca o speță întâlnită în activitatea practică să impună intervenția reprezentanților din domeniu pentru corecta aplicare a legii, conducerea CECCAR implicându-se în facilitarea legăturii cu respectivele autorități locale.
Care este opinia dvs. privind cele mai eficiente mijloace de adaptare a profesiei contabile la transformările care au loc în sfera afacerilor, precum și de însușire creativă a noilor tehnologii caracteristice sectorului IT&C, în actuala fază a erei digitale?
Profesia contabilă se adaptează din mers noilor trasformări din mediul de afaceri, întrucât membrii sunt persoane pregătite, doritoare de schimbare, spre un mai bine pentru fiecare și pentru noi, toți, schimbare pe care o determinăm, în bună măsură, tocmai pentru că suntem un veritabil „seismograf” al evoluțiilor din viața economico-socială, fiind, în acest sens, antemergători în asigurarea progresului societății românești. Nu cred că o evoluție din orice domeniu ar lua pe nepregătite profesioniștii contabili. Evoluția tehnologiei nu trebuie să însemne diminuarea contactului uman direct. Relația om-om nu trebuie să dispară. Mă pronunț pentru evoluție, pentru progres, și tocmai de aceea, subliniez, din nou, că trebuie menținut contactul direct cu toți cei cu care interacționăm – colegi, clienți, autorități etc. Discuțiile dintre oameni duc, de regulă, la identificarea și aplicarea de soluții eficiente. De cele mai multe ori, practica ne îndreaptă spre situații tot mai complexe, care, prin intermediul dezbaterilor, pot fi soluționate în mod adecvat. Firește, tehnologiile noi ne ajută substanțial să câștigăm timp, să diminuăm și chiar să eliminăm operațiile repetitive, să pătrundem mai adânc în realitățile economico-sociale, multitudinea de date și fapte pe care programele informatice le stochează permițându-ne să interpretăm corect până și cele mai subtile procese și fenomene care fac obiectul preocupărilor noastre. În concluzie, consider că trebuie să promovăm larg cuceririle erei digitale, fără însă să subapreciem rolul decisiv al factorului uman.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice