Consilier de stat: Raportul de dependență între persoanele active și cele de peste 65 de ani se va dubla până în 2070
Numărul 42, 10-16 nov. 2021 » Roza vânturilor
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, consilierul de stat Laszlo Borbely, evaluează situația demografică din România ca fiind îngrijorătoare pentru susținerea sistemelor de protecție socială, potrivit unui comunicat al Departamentului. „Estimările arată că populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani și populația în vârstă de muncă (15-64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3% în 2016 la 52,8% în 2070. Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcționare a sistemelor de protecție socială”, a declarat Laszlo Borbely.
Consilierul de stat a atras atenția și asupra lipsei forței de muncă și în privința populației inactive: „Lipsa de forță de muncă se apropie din nou de nivelurile record de dinainte de pandemie. Rata populației inactive era la 34% în al doilea trimestru din 2021, a doua cea mai mare din UE. În aceste condiții, la care se adaugă creșterea numărului de cetățeni activi care muncesc în afara granițelor, avem nevoie de acțiune imediată pentru a asigura un viitor durabil”.
În opinia consilierului de stat, printre soluții se numără sprijinirea familiilor și eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă. „Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm și familiilor și să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creșterea speranței de viață este, poate, printre puținele vești bune legate de demografie. Trebuie, însă, să gândim în perspectivă și să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească și după vârsta pensionării și să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă”, a concluzionat Laszlo Borbely.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice