Consilier de stat: Țările din ECE trebuie să-și unească forțele pentru a crea securitate pentru competitivitate
Telex » Știri 24 octombrie, 9:47
Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) trebuie să-și unească forțele pentru a crea securitate pentru competitivitate, a afirmat, la un eveniment de specialitate, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, citat de Agerpres. „Țările din Europa Centrală și de Est au fost sever lovite de cea mai mare amenințare în față căreia poate fi pusă o țară, războiul. Și în afară de criza energetică și criza pandemică, ne-am confruntat cu o amenințare la care nu gândeam în trecut. Am discutat cu mai mulți investitori și companii care doreau să meargă în Europa Centrală și de Est și, de asemenea, în România, iar toți vorbeau despre securitate și nu este doar securitate la graniță, dar este vorba de securitate energetică, de siguranța oamenilor și tot ce ține de aceasta. Și din acest punct de vedere țările din Europa Centrală și de Est trebuie să-și unească forțele pentru a crea securitate pentru competitivitate. Dacă România poate fi un lider, da, cu siguranță pentru că avem câteva avantaje importante. Acestea sunt mix-ul energetic și de asemenea resursele naturale pe care România le are. Și am spus când am fost ministru că este timpul să regândim modul în care punem aceste resurse pentru a obține independența Europei în termeni de rezerve naturale, dar și al capitalului uman”, a spus Florin Spătaru, la Impact Bucharest, un eveniment de business și tech prezentat de Mastercard.
El a afirmat că este mai puțin important cine se află în față, ci este important ca țările să se înțeleagă între ele și să-și pună avantajele competitive la un loc și să creez un hub care să ducă Europa la un nou nivel.
La rândul său, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a spus că țările din Europa Centrală și de Est au avantaje competitive, dar acestea nu au venit de la sine. Țările din această regiune au fost într-un proces de recuperare a decalajelor competitive și au beneficiat de fonduri UE, România fiind una dintre țările beneficiare.
În opinia sa, România se află într-o situație particulară, cu venituri fiscale foarte joase, și se bazează enorm pe fondurile UE, care ar putea fi mult mai scăzute în viitor. În afară de aceasta, țările din regiune este posibil să fie nevoite să cheltuie mai mult pe apărare, iar economiile cu venituri fiscale mici vor avea o perioadă grea. În plus, România are deficite mari, bugetar și de cont curent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial