Consilierea și orientarea în carieră te pot conduce către succes
Numărul 33-34, 24 aug. - 6 sep. 2022 » Cariere. Drumul spre performanță
Activitățile de consiliere și orientare în carieră joacă un rol important pentru tinerii aflați la început de traseu profesional.
Consilierea te ajută să îți descoperi abilitățile și, de ce nu, domeniul care ți se potrivește pentru a-ți croi o carieră de succes.
Consilierea în carieră este o asistență continuă acordată candidatului în procesul complex de pregătire pentru accesul la piața muncii. Consilierul ajută candidatul să verifice dacă are aptitudinile necesare pentru practicarea unei profesii, să își descopere interesele sau preferințele pentru o anumită profesie, pentru un domeniu, și să își evalueze într-un mod realist șansele de reușită.
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR, confinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 sprijină tranziția studenților înscriși la studii universitare în științe economice de la educație la piața muncii.
Activitățile de consiliere și orientare în carieră sunt parte a acestui obiectiv, contribuind la sprijinirea tinerilor pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru accesul la piața muncii.
Aceste activități gratuite vin în completarea programelor de practică la care au participat studenții și care i-au ajutat să descopere o profesie fit-for-future, o profesie care oferă premisele pentru o carieră de succes: profesia contabilă. Un domeniu adaptat cerințelor societății, prieten cu tehnologia și esențial pentru funcționarea oricărei economii. Activitățile de consiliere și orientare în carieră vor fi precedate și de o serie de programe de formare dedicate studenților care au făcut practică prin proiect. Aceștia vor avea oportunitatea de a urma cursuri și webinarii gratuite pe tema managementul timpului, pregătirea CV-ului și a interviului de angajare, precum și un curs de competențe antreprenoriale acreditat ANC. Așadar, prin participarea la toate activitățile derulate prin intermediul proiectului, vei fi mult mai bine pregătit/ă pentru a obține primul job sau, dacă ești deja angajat/ă, poate chiar să schimbi domeniul de activitate sau să avansezi la actualul loc de muncă.
Consilierea te ajută cu îndrumare pentru a urma traseul profesional potrivit pentru tine, în funcție de abilitățile care te definesc. Așa cum arată un articol tematic publicat de site-ul connectablelife.com, intitulat De ce este importantă consilierea în carieră?, cariera ocupă 70% din timpul tău și din capacitatea mentală, motiv pentru care consilierea te poate ajuta să afli care este domeniul potrivit pentru tine, astfel încât să practici cu pasiune și să ai rezultate cât mai bune. Este important să practici job-ul cu pasiune, deoarece liniștea și bucuria de la locul de muncă îți influențează în mod pozitiv viața. Același articol spune că „alegerea opțiunii de carieră potrivită pentru tine nu este doar o idee bună, ci o necesitate”.
Să alegi să îți contruiești traseul profesional fără a beneficia de consiliere și orientare în carieră din partea unor specialiști ar putea fi o decizie care ți-ar putea aduce dezavantaje mai târziu. Același articol citat mai sus arată că „din cei un miliard de lucrători cu normă întreagă de la nivel mondial, doar 15% sunt satisfăcuți de locul de muncă. (...) un procent astronomic de 85% dintre oameni sunt nefericiți la locul de muncă” (3 decembrie 2019 – sondaj realizat de Gallup). Bineînțeles că nefericirea la locul de muncă nu ține strict de domeniul ales. Pot exista și alți factori care îți pot impacta gradul de satisfacție pe care ți-l aduce locul de muncă: compania, echipa etc. Însă, cu siguranță, obținerea unor sfaturi utile din partea unor specialiști contează în fiecare latură a parcursului tău profesional. Consilierul în carieră te ajută să îți explorezi personalitatea, interesele, abilitățile, punctele forte și punctele slabe.
Printre motivele comune care stau la baza alegerii carierei se numără influența familiei/a prietenilor sau valoarea salariului. Însă trebuie să conștientizezi faptul că un domeniu pe care familia sau prietenii îl consideră potrivit pentru tine nu este neapărat alegerea într-adevăr potrivită pentru tine. De asemenea, un domeniu în care salariile sunt cu mult peste medie poate reprezenta o alegere total nepotrivită pentru tine, în timp ce un domeniu în care vei excela va ajunge să îți aducă venituri mai mari odată cu progresul tău.
Un citat celebru din Confucius spune că Dacă-ți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viața ta. Poate nu ești de acord 100% cu această afirmație, însă cu siguranță pasiunea pentru ceea ce faci îți va aduce numeroase satisfacții profesionale și va sta la baza succesului tău.
Proiectul Acces la carieră de succes, soluții integrate pentru cariera ta
Așa cum am menționat la începutul acestui material, proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR, confinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 cuprinde o serie de activități dedicate facilitării tranziției studenților de la educație la piața muncii. Programele de consiliere și orientare în carieră sunt menite să îi sprijine pe cei care au făcut practică prin intermediul proiectului să identifice traseul profesional potrivit pentru ei. De ce să nu fii pregătit pentru a evalua încă din etapa interviului de angajare perspectivele pe care ți le aduce un job? Aflând care sunt cerințele angajatorului pentru un anumit post îți poți da seama dacă este potrivit pentru tine. Poți să evaluezi măsura în care locul de muncă se potrivește cu abilitățile și cu interesele tale.
Dacă ai făcut practică prin proiectul nostru, îți reamintim că am început deja activitățile de consiliere și orientare în carieră. Aceste activități sunt organizate pe grupe de studenți și te încurajăm să participi la fiecare etapă.
Detalii despre proiect sunt disponibile pe www.acces-p1.ceccar.ro.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național