Consilierii Guvernului german recomandă majorarea impozitelor pentru bogați
Numărul 45, 16-22 nov. 2022 » Lumea în care trăim
Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz ar trebui să aibă în vedere o majorare a impozitelor pentru bogați, pentru a putea finanța măsurile de sprijin în contextul inflației, susține Consiliul înțelepților - cei cinci economiști care sfătuiesc Guvernul de la Berlin în materie de politici economice, transmite AFP, preluată de Agerpres. "O creștere a cotei superioare de impozit pe venit sau introducerea unei taxe de solidaritate pentru cele mai mari venituri ar putea fi luată în considerare", afirmă consilierii Guvernului german în raportul lor anual trimis cancelarului Olaf Scholz.
Experții au adăugat că, în contextul inflației accelerate, sprijinul acordat de stat ar trebui să vizeze numai gospodăriile care nu pot face față prețurilor mari la energie și firmele care au un model viabil de afaceri dar care se confruntă cu o povară deosebită din partea prețurilor la energie.
Consiliul înțelepților a menționat situația robustă de pe piața muncii și impulsul dat de măsurile de sprijin, în special plafonarea prețului gazelor, drept argumente pentru previziunilor lor economice ușor mai optimiste decât cele ale Guvernului de la Berlin.
Consilierii, ale căror prognoze sunt urmate de Guvernul german în stabilirea politicii fiscale, se așteaptă ca, în 2022, cea mai mare economie a Europei să înregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 1,7%, față de prognoza de creștere a Guvernului german de 1,4%. Pentru 2023, înțelepții se așteaptă la o contracție a economiei germane de 0,2%, față de prognoza oficială care mizează pe o contracție de 0,4%.
Rata medie a inflației ar urma să ajungă la 8% în acest an și la 7,4% în 2023, sunt de părere înțelepții, avertizând că inflația ridicată afectează creșterea economică și deciziile de investiții ale companiilor și de aceea este crucial ca Banca Centrală Europeană să continue să acționeze cu hotărâre în ceea ce privește deciziile de majorare a costului creditului.
"Dificultatea constă în majorarea dobânzilor în mod proporțional pentru a combate inflația fără a provoca o diminuare excesivă a economiei", a spus Ulrike Malmendier, unul dintre membri Consiliului înțelepților.
De asemenea, experții susțin că este esențial să fie extinsă și diversificată aprovizionarea cu energie, iar consumatorii să fie încurajați să facă economii la energie.
Consiliul Experților pentru analizarea evoluției economice a fost creat prin lege în 1963 ca un for de consiliere a liderilor politici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane